ACSI FreeLife

Menu

Op mijnexpeditie in Belgisch Limburg

In Belgisch Limburg bepalen de schachttorens ruim 25 jaar na de sluiting van de mijnen nog altijd het landschap. Rondom krijgen steeds meer oude mijnpanden een nieuwe functie. Redacteur Sander duikt in de jonge mijngeschiedenis en ontdekt wat de regio er voor heeft teruggekregen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
C-Mine Genk Belgisch Limburg foto Jaap Buijs
Mijnkelder Belgisch Limburgfoto Jaap Buijs
be-mine beringen foto Jaap Buijs

Wie vanuit Eindhoven via de N69 naar het zuiden rijdt en de borden Hasselt volgt, kan er niet omheen. Zo’n 25 kilometer voorbij de Belgische grens doemt tussen Helchteren en Houthalen de eerste schacht op. De torens zijn stille getuigen van de Limburgse steenkoolmijngeschiedenis. In de hoogtijdagen vlak na de Tweede Wereldoorlog werken er 44.000 mensen in de zeven Limburgse mijnbedrijven.

De ontdekkingstocht door het mijnverleden van Belgisch Limburg begint bij camping Holsteenbron in Zonhoven. Een groenrijke camping midden in natuurgebied De Teut. Nadat mijn reisgenoot Jaap en ik de daktent hebben uitgeklapt, ruilen we de auto in voor de tweewieler. Met de fiets kun je in deze regio goed uit de voeten. Belgisch Limburg telt bijna tweeduizend kilometer aan fietsroutes. Een groot deel van deze route voert dwars door de bossen en over de heide.

79 miljoen kilo steenkool

Vanuit Zonhoven toeren we met onze e-bike via de fietsknooppuntenroute richting Beringen. Daar staat onze gids Rob Boyon al te wachten. Deze sympathieke Limburger leidt ons deze middag rond over be-MINE, het voormalige mijnterrein van Beringen. Hij was één van de duizenden bikkels die tot eind jaren tachtig ondergronds werkte. “Hier werd tussen 1922 en 1989 ruim 79 miljoen ton kilo steenkool naar boven gehaald”, vertelt hij trots. De laatste tien jaar is er hard gewerkt om een groot deel van de oude mijnpanden een nieuwe bestemming te geven.

Indoor duikcentrum

Op dit terrein van 32 hectare vind je een een spiksplinternieuw winkelcentrum en een voormalige energiecentrale die is omgebouwd tot klimcentrum Alpamayo. Hier kun je tot 18 meter hoog klauteren. Altijd al een keer willen duiken? Ga dan onder water bij indoor snorkel- en duikcentrum Todi. In het tien meter diepe aquarium van Beringen – met een doorsnee van 36 meter – kom je oog in oog met meer dan tweeduizend vissen.

Andere bestemmingen

Benieuwd wat de mijngeschiedenis Belgisch Limburg nog meer heeft opgeleverd? In ACSI FreeLife 6-2017 lees je alles over Sanders mijnexpeditie door de grensstreek.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Op mijnexpeditie in Belgisch Limburg

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht