ACSI FreeLife

Menu

Niet te missen: de Belgische kusttram

Instappen, deuren dicht. Wie de Belgische kust wil leren kennen, kan het beste de Kusttram nemen, zoals ’s werelds langste trambaan officieel heet.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
7506528690 4fdbb58bec o

De Kusttram verbindt alle 14 Belgische badplaatsen langs de Noordzeekust met elkaar. De 67 kilometer lange rit van Knokke aan de vaderlandse grens tot aan De Panne aan de Franse grens duurt 2 uur en 23 minuten.

Verrassend mooie kust

Meer kust heeft België niet, maar je staat versteld hoeveel er langs dit betrekkelijk korte traject te zien is. Belle-époque-villa’s in de schaduw van massieve hoogbouw, duinlandschappen zoals het natuur reservaat aan de zoom van De Haan, het levendige centrum van Oostende, de chique jachthaven van Blankenberge en de containerhaven van Zeebrugge waar oceaanreuzen worden in- en uitgeladen.

Klaar voor de start

We beginnen de tramrit in Knokke, aan de grens met Nederland. Knokke is de chicste plaats langs de kust met tal van galerieën en boetieks met designkleding. Je ziet de grote havenkranen vanuit Blankenberge, het volgende station. Het traject tussen Blankenberge en Middelkerke is al in 1886 geopend. In die tijd was een vakantie aan zee alleen weggelegd voor de happy few.

Het mooiste plaatsje

De tram gaat verder naar De Haan, het mooiste plaatsje aan de kust. Je ziet het al aan het historische tramstation met zijn goed geproportioneerde erkers. Terug in de tram passeren we Bredene. Dit plaatsje heeft het enige (erkende) naturistenstrand in België. Oostende is de volgende stop. Het is meer een stad dan een badplaats. Je vindt hier trendy uitgaansgelegenheden en een wandelpromenade langs zee waar het in de zomer tot in de late uurtjes druk is.

Verder richting Frankrijk

Oostende ligt min of meer in het midden van de Belgische kustlijn. De volgende etappe van zo’n 18 kilometer naar Nieuwpoort, een plaatsje met een leuk oud centrum en een moderne jachthaven. In Oostduinkerke kun je een bezoek brengen aan Navigo, het nationale visserijmuseum. Zeven kilometer verder, in De Panne aan de Franse grens, beëindigen we onze tour.

Praat mee

Praat mee: Niet te missen: de Belgische kusttram

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht