ACSI FreeLife

Menu

Herfstfestival in het Waalse La Höegne

In elk jaargetijde laat de natuur zich van een andere kant zien. Natuurjournalist Hans Peeters gidst je in deze rubriek door de vier seizoenen. Wie zich wil laten verrassen door een caleidoscoop van herfstkleuren bezoekt het Belgische Vallée de La Hoëgne.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Natuur in 4 seizoenen_La Hoëgne_Wallonië

Tekst & foto’s: Hans Peeters

Nog even en het kleurenfeest barst los met uit de grond schietende paddenstoelen in vormen van vogelnestjes, aardsterren en aartsengelen. Is het eenmaal écht herfst, dan moet je moeite doen om niet onder de indruk te geraken van de veranderende kleuren om je heen.

Niet voor niets is het in deze tijd in de bossen drukker dan op Hoog Catharijne. Vallée de La Hoëgne in de Belgische Ardennen biedt een herfstfestival 2.0 met een kleurenspektakel dat meer wegheeft van een lasershow.

Goudgele schoonheid

Toegegeven, het is niet meteen naast de deur voor een herfstwandeling. Vanuit Utrecht ongeveer 230 kilometer zuidwaarts in krap tweeënhalf uur. Ben je Maastricht eenmaal gepasseerd, dan is het nog zo’n vijftig minuten rijden tot aan het gehucht Jalhay, gelegen onder de rook van Francorchamps.

Een stille bosweg voert ons naar een parkeerplaats aan het riviertje La Hoëgne. Zodra we uitstappen, snuiven we de typische herfstgeuren op van vochtige bossen, rottende bladeren en verscholen schimmels. We lopen stroomopwaarts via een smal voetpad langs het snelstromende riviertje en houten bruggetjes leiden ons steeds verder het domein in.

Boommarter_Natuur in 4 seizoenen_La Hoëgne_Wallonië

Bomen hangen her en der schuin over het water en bescheiden watervalletjes veroorzaken heuse stroomversnellingen. De zon tovert de gele herfstbladeren van overal aanwezige beuken om tot gouden lovers. Waar we ook kijken, het is een en al goudgele schoonheid. De ons beloofde kleurencaleidoscoop is echt niet overdreven.

Een klein snel vogeltje met een parmantig rechtopstaand kuifje trekt onze aandacht. Hoewel de kuifmees vooral in naaldbossen te vinden is, schuwt hij ook een gemengd bos met loofbomen niet.

Lees verder

Benieuwd wat voor verrassingen natuurjournalist Hans Peeters nog meer tegenkomt? Dan mag je het hele artikel in ACSI FreeLife 7-2022 niet missen.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Herfstfestival in het Waalse La Höegne

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht