ACSI FreeLife

Menu

Fietsen richting de Groene Gordel van Brussel

Brussel is meer dan Manneken Pis en het Atomium. Hans en Nell Peeters ontlopen de drukte van de Europese metropool en stappen voor ACSI FreeLife op de fiets richting de Groene Gordel, net buiten de stad. Tussen het fluitenkruid en tuinfluiters duiken om de haverklap terrasjes op.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Brussel_Groene Gordel
Brussel Groene Gordel

We koppelen de caravan aan, zetten de fietsen erop en vertrekken. Brussel is vanaf de Nederlandse grens bij Hazeldonk amper een uur rijden en toch waan je je helemaal in het buitenland. Je ziet het aan de vrije stijl van huizenbouw, en je merkt het aan de gemoedelijke sfeer en aan het Vlaams dat als muziek in je oren klinkt.

Grimbergen

We trekken er een lang weekend voor uit om onze zuiderburen beter te leren kennen. En we hebben mazzel: het is volop lente! Op Camping Grimbergen, waar we onze eerste overnachting hebben, kampeer je onder uitbundig roze-bloeiende prunusbomen. Hoeveel voorjaar wil je hebben? Camping Grimbergen, met de goedlachse Geert als eigenaar, blijkt een prima uitvalsbasis te zijn om de noordkant van Brussel te verkennen. Vanaf de camping fietsen we in vijf minuten naar het centrum van Grimbergen.

Barokmonument uit 1660

Imposant torent de basiliek boven de huizen uit en wijst ons de weg naar het centrum. Pittoreske gevels uit de 18de eeuw sieren het dorpsplein, maar de kolossale kerk is dé eyecatcher. Norbertijn Gilbert van Zinnik startte in 1660 met de bouw, maar de Sint-Servaasbasiliek werd door geldgebrek nooit voltooid. Niet dat dit opvalt, want ook in de huidige vorm wordt ze beschouwd als een van de mooiste barokmonumenten van België.

Palm

De volgende dag fietsen we via het Fietsnetwerk Vlaams-Brabant van Grimbergen naar Steenhuffel. Een vrijwel vlak landschap met prachtige vergezichten, authentieke hoeves en natuurlijk af en toe een stukje kasseiweg. We stappen af bij de Palm-bierbrouwerij in Steenhuffel, waar we worden verwelkomd door gidsen Gerda en Paul. Ze verrassen ons al meteen door te vertellen dat Palm enige tijd geleden is overgenomen door het Nederlandse Bavaria. De enige echte Palm wordt echter hier gebrouwen en niet zo’n klein beetje ook. Negen ketels produceren elke vierentwintig uur in totaal ruim drie miljoen liter Palm-bier.

Nog meer speciaalbieren

Nieuwsgierig welke fietsroute en welke speciaalbieren Hans en Nell Peeters nog meer tegenkomen in de Groene Gordel van Brussel? In de fietsspecial in ACSI FreeLife 3-2018 vind je het hele verhaal en kom je er achter dat je hier niet alleen mooi kan fietsen.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Fietsen richting de Groene Gordel van Brussel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht