ACSI FreeLife

Menu

6 must do’s in Belgisch Limburg

Als we straks weer veilig op kampeervakantie kunnen gaan is Belgisch Limburg een fijne dichtbijbestemming. Midden in de natuur ben je er even helemaal uit, ook in de winter! Redacteur Katinka was er in februari 2020 en zet op een rijtje welke dingen je zeker moet doen als je er kampeert.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Belgisch-Limburg_foto-Toerisme-Limburg

1. Ontbijten in Taverne ‘t Vaartje

Of je nu logeert op Camping de Binnenvaart of niet, ga eens lekker ontbijten in het campingrestaurant Taverne ‘t Vaartje. Gastvrouw Simone heet je daar met alle plezier welkom. Ze zit boordevol verhalen en bereidt met liefde een versgebakken croissant, chocoladebroodje, eitje of het typische streekproduct boekweitkoek.

Een hartige pannenkoek met spek van boekweitmeel die je eet met een topping van perensiroop of honing. De oude taverne ligt aan een natuurlijke recreatieplas. Veel lokale bewoners strijken hier tijdens een wandeling rond de plas neer voor een kop koffie of warme chocolademelk.

En je hoeft er ook niet raar van op te kijken als er een paar paarden aan het hek vastgebonden staan. De camping ligt namelijk op de route van veel ruiter-, wandel- en fietspaden. De kneuterigheid van het oude gebouwtje, de rauwheid van de diverse gasten en de gastvrijheid van Simone maakt het een heerlijk begin van je dag.

Camping-De-Binnenvaart_camper-bij-de-zonnepanelen

2. Fietsen door de bomen

Na een stevig ontbijt is het tijd om iets te gaan doen! Ga fietsen, Belgisch Limburg heeft een enorm netwerk aan fietsroutes. Via knooppunten stippel je eenvoudig een eigen route uit via visitlimburg.be, maar je kunt ook een kant-en-klare fietslus rijden. De regio heeft maar liefst tweeduizend kilometer aan verharde en veelal autovrije fietspaden voor je in petto.

Wij huren een elektrische fiets bij de Fietsboetiek in Eksel. Eigenaresse Elke Agten helpt ons op weg met een leuke fietsroute. Het hoogtepunt van de route ligt te midden van het boslandschap van Bosland. Via een 700 meter lang fietspad kom je in cirkels tot op de hoogte van de toppen van de bomen. Je wordt één met het bos. En vooral de afdaling is spectaculair. Het fietspad is sinds 2019 open en is bekroond met de International Design Award 2020.

Belgisch Limburg_fietsen door de bomen

3. Wandelen door de Sahara

De Sahara? Ja, je leest het goed! Vlak achter het stadje Lommel strekt zich een woestijnachtig landschap uit met zandduinen, geurende naaldbomen en helderblauwe meertjes. Een unieke verzameling van natuur. Je kunt er eindeloos struinen. Beklim vooral de dertig meter hoge uitkijktoren. De touwen (met een lengte van 3,5 kilometer) die de toren omzoomen weerspiegelen het lijnenspel in de Sahara.

De 144 treden brengen je naar een adembenemend uitzicht. Je kunt wel 25 kilometer ver kijken. Je moet alleen geen hoogtevrees hebben. Gelukkig is de toren zelf ook een feestje voor het oog. Je parkeert je auto of camper eenvoudig aan de Sportveldenstraat 10 in Lommel. Vandaar kun je verschillende routes door het bijzondere gebied wandelen.

Belgisch Limburg_Lommelse Sahara

4. Eten bij de burgemeester

Na de wandeling kun je dineren in stijl bij Het Burgemeestershuis in Lommel. De oude villa brengt je terug in de tijd. Denk aan sierlijke plafonds, goudkleurig behang en kristallen kroonluchters. De villa werd in 1898 door de latere burgemeester Petrus Joannes François van Ham gebouwd.

Door de jaren heen veranderde het huis een paar keer van eigenaar. Zo was het in 1995 in handen van de stad en deed het dienst voor bijvoorbeeld politieke aangelegenheden. In 2014 werd het een restaurant. Veel van de gerechten komen van de grill. Wij genieten – want het is 14 februari – van een speciaal Valentijnsmenu wat duidelijk met en voor de liefde is bereid.

Belgisch-Limburg_Burgemeestershuis-met-park_foto-ToerismeLimbur

5. Winterwandelen in Bokrijk

Voor ons staat deze activiteit op de planning, maar we worden geconfronteerd met de zwaarste storm van het jaar en dus is het openluchtmuseum Bokrijk gesloten. Gelukkig kunnen we bij Cafetaria Koetshuis wel van een smakelijke lunch genieten.

We bestellen allebei een salade die boordevol gezonde groentes zit. Het is meer dan we op kunnen krijgen. Ondertussen genieten we vanuit de serre van de bosrijke omgeving en het gevecht wat de wandelaars moeten leveren om tegen de wind in te kunnen lopen. Normaal gesproken is het museum iedere zaterdag en zondag geopend voor winterwandelingen. Op het 550 hectare grote domein kun je routes lopen van 1,5 tot 9,5 kilometer.

Belgisch Limburg_openluchtmuseum Bokrijk

6. Antiekmarkt Tongeren

Tongeren is de eerste stad van België. Uitslapen is daar op zondag niet bij, want de stad wordt vanaf 7.00 uur in de morgen omgetoverd tot één grote internationale antiekmarkt. De markt slingert zich een weg tussen de antiekwinkels door. Zo’n veertig antiekwinkels en 350 standhouders bieden eeuwenoud antiek, brocante en design, vintagespullen en collectors items.

In alle vroegte vind je er natuurlijk de mooiste items. Combineer het struinen over de markt met een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum en duik nog verder in het verleden. De vaste expositie vertelt het verhaal van de mens in de regio Limburg. Van prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd.

Belgisch Limburg_antiekmarkt Tongeren

Praat mee

Praat mee: 6 must do's in Belgisch Limburg

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht