ACSI FreeLife

Menu

500 jaar terug in de tijd in Leuven

Ben jij tijdens het kamperen in Vlaanderen op zoek naar een gezellige en culturele stedentrip? In Leuven kun je dit najaar terecht voor een cultureel stadsfestival. Zo vind je in het M-Museum met ‘Op zoek naar Utopia’ een tentoonstelling over de kunst en wetenschap van de vijftiende en zestiende eeuw.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
leuven

Leuven organiseert dit culturele stadsfestival vanwege de vijfhonderdste ‘verjaardag’ van de Engelse staatsman Thomas More. In 1516 publiceerde Dirk Martens in Leuven de eerste druk van ‘Utopia’. Dit boek van Thomas More symboliseerde voor Europa het begin van een nieuw tijdperk. Wat kun je zoal verwachten?

Op zoek naar Utopia

De expositie Op zoek naar Utopia toont meer dan 80 werken van onder anderen Quinten Metsijs, Jan Gossaert, Hans Holbein en Albrecht Dürer. De tentoonstelling in het M-Museum Leuven is geopend tot en met 17 januari.

Een paar honderd meter verderop kun je in de universiteitsbibliotheek op het Monseigneur Ladeuzeplein terecht voor de expositie Utopia & More. Deze expo toont het leven en werk van More en zijn literaire collega’s van toen. Je komt hier onder meer originele manuscripten, brieven, oude drukken en allerlei curiosa tegen.

Kunstparcours

Dat het boek van Thomas More nog altijd een inspiratiebron is, is terug te zien in Tracing the Future. Hierin geven vijf hedendaagse kunstenaars elk hun visie op de haalbaarheid van een ideale wereld. Het kunstparcours stuurt je langs vier locaties in de stad, waaronder het Sint-Dontatiuspark. Tracing the Future is nog geopend tot en met 20 november.

Leuven Walk

Natuurlijk heeft Leuven nog veel meer te bieden dan deze tentoonstellingen. Doe de museumbril af en ga op verkenning in deze knusse universiteitsstad. Dat kan zowel in groepsverband onder leiding van een gids als individueel. Met de gratis app Leuven Walk krijg je de stad te zien door een Utopia-bril.

Heb je na al dat cultuur snuiven trek gekregen, maar wil je wel in de sfeer blijven van Utopia? 500 jaar later doen met More op het menu enkele jonge Leuvense chefs hun best om je te verrassen met zestiende-eeuwse haute causine in een modern jasje.

Campings in de buurt

Als je dan toch de tijd neemt om Leuven te bezoeken, is het wel zo handig om een camping op te zoeken in de buurt. Kun je tenminste proeven van al die goedkope speciaalbieren zonder dat je een bob of een taxi nodig hebt. Met de fiets ben je vanaf beide campings in ongeveer een half uur in de stad.

Camping De Klokkeberg in Werchter (ten noorden van Leuven) ligt in een bosrijke omgeving en ligt op een knooppunt van drie fietsvriendelijke regio’s.

Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 7,1

Camping Bergendal in Loonbeek (ten zuiden van Leuven) is een rustige camping in het groen, midden in de heuvels van druivenstreek.

Kampeerdersbeoordeling op Eurocampings.eu: 6,9

Praat mee

Praat mee: 500 jaar terug in de tijd in Leuven

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht