We dineren in The Reveley, waar we genieten van een malse steak van lokale Angus-runderen en een volle Pinot Noir uit de West-Australische wijnregio Margaret River. Het restaurant in Perth – de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat – is de perfecte plek om de indrukken van de eerste dag nog eens de revue te laten passeren.
Havenproject Perth
Het kubusvormige glazen gebouw staat aan de nieuwe Elizabeth Quay, pal aan Swan River. De hoogbouw in de buurt wordt prachtig weerspiegeld in het water. Het havenproject kostte miljarden en werd opgestart met het devies dat het Perth “nog mooier” zou maken. Zowel locals als toeristen knikken instemmend: “Het gaat de goede kant op.”
Welke tentoonstellingen en concerten de moeite waard zijn en waar de mooiste plekjes zich bevinden, dat vernemen we ’s ochtends van stadsgids Ryan Zaknich. We starten in het authentieke Café Moane. Ryan vertelt dat iin de jaren zestig alle cafés waren verdwenen. Pas toen jonge mensen terugkeerden van hun wereldreizen, keerde de lichte levensstijl terug in het land. Momenteel zou de boomende metropool zo’n 100 cafés en evenveel restaurants tellen. Onze korte trip eindigt in de neogotische Saint George’s Cathedral.
Regen, wat een zeldzaamheid
De volgende dag regent het kort maar krachtig. Thuis is het de normaalste zaak van de wereld, hier in het overwegend kurkdroge Australië het gesprek van de dag. Ook omdat de harde grond het water weigert op te nemen. Sommige wegen zijn dan ook onbegaanbaar. Welkom in het land waar alles anders is. Je rijdt hier bijvoorbeeld links, en de zon brandt vrijwel non-stop aan de diepblauwe hemel.
Tijd om de stad achter te laten
Na alle stadsavonturen branden wijzelf van verlangen naar de trip met de huurcamper die voor de komende dagen op het programma staat. Alles blijkt prima georganiseerd. Na een uitvoerige uitleg over de camper rijden we er gemakkelijk mee weg. Onze bestemmingen zijn gelukkig voorgeprogrammeerd in de gps. In de regio is er weinig verkeer, ideaal dus om het links rijden te oefenen. Want ook als je al eens eerder links hebt gereden, bijvoorbeeld met je eigen camper in Groot-Brittannië, is het wennen aan de andere verkeerssituatie.
Didgeridooschool
Onze eerste bestemming is een bijzondere winkel in Fremantle. Deze stad grenst aan Perth. De Japanner Yoshitaka Saigasa verkoopt daar niet alleen het grootste assortiment didgeridoo’s. Hij runt hier ook de grootste didgeridooschool van het land. De basiscursus voor het produceren van tonen uit het traditionele blaasinstrument van de Aboriginals duurt een kwartier. Als de klank je bevalt en je over de nodige tijd en volharding beschikt, kun je deelnemen aan de cursus van enkele weken. Fremantle zelf is een aantrekkelijke havenstad met gerestaureerde gebouwen in koloniale stijl en opvallend veel tweedehands-boekwinkels.
Kangoeroes in de wijngaard
Voyager Estate heeft weer heel andere pleziertjes voor ons in petto. De wijngaard werd in 1996 aangelegd op de heuvels rond Margaret River (een kleine 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Perth) en beschikt over een eigen restaurant. Wine Room Manager Adam Elton prijst de teeltcondities, maar maakt zich zorgen over de schade die de krachtige regen aan de kwetsbare druiven heeft toegebracht. Ook rondhuppelende kangoeroes en een grote zwerm parkieten vormen een bedreiging voor de teelt.
Achter de velden begint de wildernis. De wegen zijn ondertussen vrijgegeven en lopen langs schier oneindige bossen. “Highways” worden ze genoemd – maar als we twee voertuigen per uur tegenkomen is het veel.
Graeme Dearle is een hartstochtelijke natuurliefhebber. Vanuit Pemberton in het uiterste zuidwesten van Australië organiseert hij excursies met terreinwagens. Op de 12 kilometer lange, zanderige Heartbreak Trail in Karri Forest zijn alleen 4×4-voertuigen toegestaan. De eucalyptussen reiken hier tot wel 90 meter hoog de hemel in. Als de schors van de inheemse Marri-eucalyptus beschadigd raakt, stroomt er een op bloed gelijkende rode hars uit de bast. “Marri” betekent “bloed” in de taal van de oorspronkelijke Noongar-bewoners, die de hars gebruikten tegen tal van kwaaltjes.
Witte stranden van West-Australië
De streek rond de stad Esperance (ruim 600 kilometer ten oosten van Pemberton) wordt gedomineerd door paradijselijk witte stranden en de Recherche-archipel met zijn enorme rijkdom aan dieren en planten. Vooral per boot ervaar je de pracht van de omgeving – je vaart met een beetje geluk bijvoorbeeld langs zandbanken vol zeeleeuwen.
Grand Hotel met caravanpark
Hoe anders is het in Kookynie, 570 kilometer naar het noorden. Ooit leefden hier 3500 mensen, nu nog maar zeventien. Ongelooflijk dat het legendarische Grand Hotel met caravanpark tot op de dag van vandaag bestaat. Kevin en Margaret Pusey runnen hier de meest gerenommeerde Outback Pub van de Goldfields-regio uit. Een goede plek om nog wat te mijmeren over de laatste hoogtepunten van onze droomtrip per camper.
Bron: MPS, Tekst en foto’s: Thomas Cernak