ACSI FreeLife

Menu

Met de camper door Queensland

Kamperen in de jungle, de outback en bij het Great Barrier Reef: het kan zomaar werkelijkheid worden als je afreist naar het Land Down Under, oftewel Australië. Het huren van een buscamper is een enorme trend in het land. Tijd om de staat Queensland te ontdekken.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Een camper huren in Queensland is eenvoudig. Er zijn aanbieders genoeg, en prijzen beginnen bij zo’n € 25 per dag voor een spartaans model. Voor ongeveer € 70 per dag huur je het echte werk, met een hefdak en een volledige uitrusting. Daar tussenin is volop keuze, met prijzen afhankelijk van de afmetingen en van de gekozen verzekering. Ongeveer de helft van alle buitenlandse bezoekers kiest er in Queensland voor om met een camper te reizen, waarvan een groeiend aantal met een buscamper.

Land Down Under

Queensland, in het noordoosten van Australië, heeft bijna alles waar je bij Land Down Under van droomt, met uitzondering van Ayers Rock, Uluru, die in het midden van het land ligt. Je kunt er zwemmen in zee, surfen, duiken, er is outback en er zijn kangoeroes langs de weg én op de menukaart.

Queensland heeft dan misschien geen operagebouw zoals Sydney, maar bijvoorbeeld de stad Cairns heeft veel te bieden. Het is een jonge en moderne stad, met een ontspannen sfeer, en het is de toegangspoort naar het regenwoud. Vanuit Cairns gaat een kabelbaan hoog over het oerwoud naar Kuranda. Er is uitzicht op de zich over de rotsen naar beneden stortende Barron Falls, een heilige plaats voor de oorspronkelijke bewoners. Voor ons toeristen is het een prachtig uitzicht op het kwetsbare ecosysteem beneden ons.

Knoestige bomen en kniehoge grassen

Achter het regenwoud aan de kust ligt de outback. De vegetatie verandert geleidelijk als we over de linkerweghelft naar het westen rijden. Weiden en suikerplantages maken plaats voor knoestige bomen en kniehoge, droge grassen. Een populaire plek is het Undara National Park. Daar is, zoals bijna overal, ook een camping. Iedereen die tot nu toe geen kangoeroe heeft gezien komt hier aan z’n trekken. Ze springen tussen de kampeerders door, dwars over de camping.

Overal kamperen

Verder zijn er in Queensland allerlei soorten campings en kampeerplaatsen, net als in Europa. Aan de kust zijn er bijvoorbeeld de Big 4 Holiday Parks. Grote campings, voorzien van alle comfort en faciliteiten. De standplaatsen zijn opvallend klein als je ze vergelijkt met die in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, maar er zijn keukens, goede sanitaire voorzieningen, en ze hebben vaak toegang tot prachtige zandstranden met al even mooie zonsondergangen en barbecueplaatsen.

Daarnaast mag je in Australië overal gratis kamperen waar het niet expliciet verboden is, en als tussenoplossing zijn er Recreation Areas, waar je 24 uur gratis mag staan. Soms hebben ze ook sanitaire voorzieningen. De locaties die we gezien hebben waren prachtig. Ze liggen altijd in de natuur, want langs de wegen van Australië is immers bijna altijd natuur. En de mensen zijn er vriendelijk. Er is altijd tijd voor een barbecue en een biertje.

Genieten tot de laatste dag

Queensland heeft ons haar veelzijdigheid laten zien, in de vorm van het regenwoud, de oorspronkelijke bewoners, de outback, immigranten uit alle hoeken van de wereld, het uitgestrekte land en niet te vergeten de zee. De laatste dag relaxen we op het strand. In het fijne zand, met een drankje in de hand. De golven spoelen zachtjes aan en de zon gaat langzaam onder.

We dineren bij kaarslicht onder de palmbomen. Er staat vis op het menu, zoals zo vaak hier, vergezeld van witte riesling uit de regio. Morgen gaan we de camper inleveren en laten we Cairns achter ons.

Lees het hele verhaal, inclusief talloze foto’s en praktische reisinfo, in ACSI FreeLife 4-2015. Bestel ‘m hier of koop het tijdschrift met alles voor de kampeerder in de boekhandel.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Met de camper door Queensland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation