ACSI FreeLife

Menu

Actievelingen verkennen Hoge Venen op een railbike

TestTour WalloniëActievelingen Henriëtte en Erwin logeren met hun Eriba Nova op Camping Hohenbusch, gelegen in de Oostkantons aan de rand van de Belgische Ardennen. Vandaar hebben ze legio mogelijkheden om de natuur in te gaan. Nadat ze het natuurgebied de Hoge Venen op een mountainbike hebben verkend, gooien ze het vandaag over een andere boeg. Ze gaan op pad met een railbike.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
railbike header

Het stel heeft er net een rustdag op de camping op zitten. Al maakten ze ook op deze dag een wandeling. Die extra pittig werd omdat ze verdwaalden. Met al die kilometers in de benen, maakt Henriëtte zich een beetje zorgen of ze de sportieve activiteit die vandaag op het programma staat, wel aankan. Terwijl twee dagen geleden tijdens hun mountainbiketocht rondom het Meer van Bütgenbach de oude loop van de Vennbahn een rode draad was in hun route, keert de Vennbahn vandaag weer terug.

Krachten bundelen

Alleen het perspectief is veranderd. En op dit deel van de oude Vennbahn ligt in plaats van vlak asfalt nog een spoor. En daar gaan ze overheen glijden met een zogenaamde railbike. Een metalen karretje met daarop twee fietsen. Door hun krachten te bundelen, moeten Erwin en Henriëtte van station naar station fietsen. Op het oude station in Leykaul verzamelen ze zich met nog tientallen andere bezoekers.

Railbike: stalen karretjes

Een hele rits stalen wagentjes wordt door het personeel behendig gereedgemaakt voor vertrek. De stalen karretjes zijn op maat gemaakt voor de rails van het oude spoor waar ze overheen glijden. Door te fietsen op de twee fietsen aan weerszijden van de kar kunnen de actievelingen het ding over het spoor laten glijden. Ze fietsen op de railbike een route van zeven kilometer heen en terug. Hieronder zie je een korte sfeerimpressie!

Kedekedeng Kedekedeng

Op de heenweg voert de baan ‘vals plat’ omhoog, waardoor het een pittige training is voor de actievelingen. Maar op de terugweg gaat de rit als vanzelf en heeft het stel lekker veel tijd om het glooiende landschap aan zich voorbij te laten glijden. Van knokige dennenbomen tot lieflijke veldbloemen in de berm. De variatie kan het stel wel bekoren. Het enige wat de rust verstoord is het continue ‘kedekedeng’ van de kar die over het spoort trekt. Omdat ze in het laatste wagentje zitten, hebben ze verder geen last van andere wagentjes die hun op de hielen zitten. “Dat vind ik zo fijn hier in Wallonië. Het valt me tot nu toe op dat je nergens in polonaise hoeft te lopen, terwijl het toch nog zomervakantie is (ten tijden van de reis die de actievelingen maken is het augustus, red.). Je kunt hier helemaal op jezelf zijn in de natuur”, zegt Henriëtte als ze het eindstation weer hebben bereikt.

Zelf railbiken?

Lijkt het je leuk om de Hoge Venen ook per spoor te leren kennen? Bekijk dan de website van Railbike des Hautes Fagnes.

Praat mee

Praat mee: Actievelingen verkennen Hoge Venen op een railbike

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht