ACSI FreeLife

Menu

8 Europese hotspots voor 2018

De Eiffeltoren ken je, de route over de Ramblas kun je inmiddels dromen en ook het Colosseum heeft geen geheimen meer voor je. Toch wil je jezelf ook in 2018 laten verrassen door nieuwe bestemmingen en onontdekte plaatsen. Wij inspireren je alvast met acht Europese hotspots die je zelf misschien nog niet bedacht had.

Auteur
Bram Kuhnen
Datum
Europese hotspots

1. Cultuurhoofdstad Leeuwarden (Nederland)

De culturele hoofdstad van Europa mag je dit jaar niet missen. In Leeuwarden (en omgeving) geniet je gedurende het gehele jaar van talloze evenementen en tentoonstellingen in onder andere het Fries Museum. Een van de hoogtepunten belooft het optreden van Royal de Luxe te worden, waarbij enkele meters hoge reuzen door de straten van Leeuwarden lopen (17 t/m 19 augustus). In de directe omgeving van Leeuwarden vind je voldoende kampeermogelijkheden, waardoor je niks van dit evenement hoeft te missen.

2. Prehistorisch Orkney (Schotland)

Van het moderne Leeuwarden naar de prehistorie in Schotland. Hier geen hippe horecatenten of grootschalige evenementen. De Neolitische monumenten, zoals het prehistorische dorpje Skara Brae en de Stones of Stenness, nemen je mee terug naar de steentijd. Je krijgt er een unieke kijk in het leven van de bewoners omstreeks 3100 – 2500 voor Christus. Kampeer je in het noorden van Schotland? Zorg dan dat je deze plek niet overslaat.

Europese hotspots: Skara Brae

3. Bella Campania (Italië)

Geen specifieke plaats maar een hele regio. In het zuidwesten van Italië ligt de schitterende regio Campanië. De meest in het oog springende stad is het indrukwekkende Napels, maar door alleen deze stad te noemen zouden we de regio tekortdoen. De vissersdorpjes aan de Amalfikust, het prachtige Sorrento, Pompeï, de vulkaan Vesuvius, het eiland Capri en de rustiek van het Italiaanse platteland. Pak de auto en verken iedere meter van dit geweldige gebied.

4. Middeleeuws Potsdam (Duitsland)

Gelegen onder de rook van Berlijn wil Potsdam weleens vergeten worden. Toch heeft ook deze stad veel te bieden. Zeker de liefhebber van cultuur, historie, paleizen en tuinen zal hier zijn hart kunnen ophalen. Slot Sanssouci, Slot Charlottenhof en de Brandenburger Tor (ja, ook Potsdam heeft er eentje) zullen je niet teleurstellen. En heb je heimwee naar Nederland? Bezoek dan de Hollandse wijk (Holländisches Viertel), een stratenblok met typische Hollandse woningen ontworpen door architect Jan Bouwman.

5. Trendy Grünerløkka (Oslo, Noorwegen)

Hip, modern, gezellig en een tikkeltje eigenzinnig. De trendy winkels, kleurrijke straten en gemoedelijke sfeer zorgen ervoor dat Grünerløkka in Oslo weleens de Europese hotspot van 2018 kan worden. In de lokale restaurants en barretjes maak je kennis met lokale gerechten en ingrediënten. Rendiertartaar en cocktails met Scandinavische ingrediënten zijn hier meer regel dan uitzondering. Kamperen in Noorwegen is sowieso de moeite waard en met deze tip heb je nog een extra reden om te gaan!

6. Kleurrijk Saint-Paul-de-Vence (Frankrijk)

Aan de Franse zuidkust, in de heuvels achter Cagnes-sur-mer, ligt kunstenaarsstad Saint-Paul-de-Vence. Deze schilderachtige plaats wordt compleet omringd door stadsmuren en staat bekend om haar musea (bijvoorbeeld Fondation Maeght), smaakvolle restaurants en het beroemde hotel La Colombe d’Or waar grote namen als Picasso en Sartre verbleven. Vanaf een van de vele campings aan de Zuid-Franse kust is dit een dagtrip die we van harte kunnen aanbevelen.

Europese hotspots: Saint-Paul-de-Vence

7. Romeins Monti (Rome, Italië)

Centraal gelegen in Rome, maar toch nog redelijk verscholen voor het massatoerisme. Op slechts tien minuten lopen van het Colosseum ligt de wijk Monti. Ja, de Spaanse trappen zijn voor de gemiddelde toerist bekend terrein maar ook de rest van de wijk is zeer aantrekkelijk. Vintagewinkeltjes, markten zoals de Mercatomonti en wijnbarretjes zorgen in de zomer voor een echte Romeinse sfeer waar ook de lokale bewoners graag op afkomen.

8. Veelzijdig London Road (Brighton, Engeland)

Sommige delen van deze wijk staan nog in de steigers, maar het gebied rondom London Road is een goed alternatief voor diegene die de drukte van Brighton wil ontsnappen. Ten noorden van Brighton’s stadscentrum vind je een wijk vol nieuwe speciaalzaken, horeca, kunst en theater. Bezoek ook zeker de Open Market, de enige overdekte markt van de stad, met meer dan vijftig lokale producenten en makers. London Road huisvest eveneens The Duke of York; ’s lands oudste, nog werkende, bioscoop.