ACSI FreeLife

Menu

Verbeter je slaap met goede verlichting

Een goede en effectieve nachtrust is wel zo fijn. Helemaal als je tijdens het kamperen de batterij weer wil opladen. Kan jouw slaapmodus nog wel een opkikker gebruiken? Kijk dan eens een keer goed naar de verlichting in je kampeermiddel.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Je staat er in eerste instantie waarschijnlijk niet bij stil, maar goed licht bepaalt niet alleen de sfeer. Verlichting is ook van invloed op je slaapritme. Voor de redactie van ACSI FreeLife reden genoeg eens in de trends en ontwikkelingen te duiken van de verlichting in caravan of camper.

Juiste dosering

Zonder licht ben je nergens. Op je werk of thuis, de juiste dosering licht maakt veel verschil. Dat geldt in de caravan of camper net zo goed. Een kampeermiddel komt pas echt tot zijn recht met een goed lichtconcept. Maar wat houdt dat in? Voor het antwoord op deze vraag gingen we langs bij drie erkende bedrijven die ook voortdurend aan vernieuwende lichtideeën werken: DDS/Designquadrat, Dometic en Ross Design.

Invloed op je slaap

Voordat we ingaan op al die ontwikkelingen, leggen we eerst uit waarom goede verlichting nu zo belangrijk is voor je nachtrust? Je innerlijke klok bestuurt de slaap- en waakfasen van je lichaam en baseert zich daarbij op het licht. ’s Avonds neemt de lichtsterkte af, wat je lichaam ertoe aanzet om meer melatonine aan te maken. Dit hormoon zorgt voor een moe gevoel.

Het daglicht stimuleert dan weer de aanmaak van het hormoon cortisol: je wordt wakker en komt weer op scherp te staan. Een constante, gelijk blijvende kunstmatige verlichting komt die innerlijke klok niet ten goede. Dynamische verlichting is veel beter. Deze bootst met hulp van biologisch werkzaam blauwe verlichting de natuurlijke dagelijkse cyclus na, wat in gesloten ruimten zoals een caravan of camper bijzonder goed van pas komt.

Ledverlichting

Laten we eerst maar eens kijken naar de huidige ‘lichtstand’. Ledverlichting heeft geleidelijk aan halogeenlampen uit de caravans en campers verdrongen. Niet zonder reden. Ledlampen verbruiken beduidend minder stroom én gaan veel langer mee. De manier waarop deze verlichting wordt toegepast varieert enorm. Van spots tot lichtstroken, voor en achter de meubels, erboven en eronder. Zelfs vloerverlichting kom je hier en daar al tegen.

Hoe meer licht, des te nadrukkelijker de schaduw. Dat is in een caravan of camper echter niet gewenst, en juist daarom is een doordacht lichtconcept zo belangrijk. Gewoon een paar spots tegen het plafond schroeven volstaat dus niet.

De natuur als voorbeeld

Voor het ideale licht geldt de natuur als voorbeeld. De hemel is een soort uitgestrekte lichtbron die het oog van boven en van voren beschijnt. Een dergelijk gespreid licht wordt ook in de caravan nagestreefd. Een combinatie van direct en indirect licht is daarbij het beste. Indirect licht is heel aangenaam voor de ogen, maar schiet tekort om als enige bron van verlichting te dienen.

Warm licht

Verder kunnen ook het plafond en de bovenste wanddelen een steentje bijdragen door het licht uit een lamp te reflecteren. De kleur van deze oppervlakten, en van de meubels, speelt daarbij een rol. Donkere tinten reflecteren minder licht, rood- en bruintinten absorberen het blauw in het licht. Hoe meer blauw, hoe kouder het licht overkomt. Dat heeft een bijkomend psychologisch effect, weet DDS-bedrijfsleider Alexander Christ: “Als een ruimte is verlicht met warm licht, dan ervaren we die ruimte op zich ook als warmer.”

De lichtkleur moet dus zeker niet worden vergeten bij de ontwikkeling van een sfeervol lichtconcept. Bernd Löher, bedrijfsleider van Dometic Light Systems: “Met een geslaagd lichtconcept kun je je als caravan- of camperfabrikant duidelijk onderscheiden van de concurrentie.” Tip voor als je een dealer of kampeerbeurs bezoekt, verduister de caravan volledig en test dan de verlichting uit.

Energieverbruik

Een goed lichtconcept ontwikkelen is niet bepaald iets wat je zomaar even uit de mouw schudt. Verschillende, vaak tegenstrijdige aspecten moeten worden verenigd. Een van de belangrijkste aspecten is het energieverbruik, bij voorkeur natuurlijk zo laag mogelijk. De introductie van ledverlichting is wat dat betreft een zegen geweest, al waren ledlampen in het begin vaak nog erg kil.

De afgelopen jaren zijn er echter steeds meer ledlampen met aangenamer warm-wit licht op de markt gekomen. Bij de ontwikkeling moeten ook de lichtkleuren in de caravan of camper op elkaar worden afgestemd. Idealiter wordt het licht zelfs in overeenstemming gebracht met de meubelkleuren, maar voorlopig is dat nog toekomstmuziek.

Verlichte meubelklep

Een nieuw lichtconcept moet niet alleen productietechnisch haalbaar te zijn, maar ook financieel. Een heikel punt. Is een product te duur, dan maakt het geen schijn van kans op de markt. Het kan ook jaren duren tot een nieuw concept wordt toegepast.

Martin Ross van Ross Design kan er een boek over schrijven. “Zeven jaar geleden hebben wij een verlichte meubelklep ontworpen. Destijds toonde geen enkele fabrikant interesse, de tijd was er nog niet rijp voor. Pas onlangs heeft het ontwerp zijn weg naar de standaardproductie gevonden.” En zoals dat vaak gaat met innovaties, zal het niet lang duren tot ook andere fabrikanten deze techniek gaan gebruiken.

Vaak schatten bedrijven niet goed in hoe de consument op zo’n vernieuwend idee zal reageren. Alexander Christ van DDS vertelt over een fabrikant die een dure plafondlamp uitkoos en deze lamp in maar 5 % van de voertuigen gebruikte. De lamp werd echter zo goed ontvangen dat die verhouding volledig omdraaide. Ze verkochten nog maar 5 % van het oorspronkelijke model.  Iedereen wilde het nieuwe model. Dat zou fabrikanten moeten inspireren om voor nieuwe lichtconcepten te kiezen.

Oplichtende oppervlakken

De hedendaagse trend neemt afstand van afzonderlijke lampen. De lichtbronnen zelf mogen niet meer zichtbaar zijn. In plaats daarvan zijn oplichtende oppervlakten in opmars. Die trend zal zich zeker nog doorzetten, voorspelt Alexander Christ. Ook indirecte verlichting zal een nog grotere rol gaan spelen. Een andere ontwikkeling die eraan lijkt te komen, is die van lichtbronnen die zich zelfstandig aanpassen aan de situatie en zichzelf uitschakelen als deze niet meer worden gebruikt.

Dagritme ondersteunen

Het doel van lichtdesign is en blijft de ontwikkeling van lichtstemmingen die het dagritme begeleiden en ondersteunen. ’s Avonds mag het licht bijvoorbeeld wat warmer zijn, ter voorbereiding op de nachtrust. Hoe meer de verschillende lichtbronnen een concept vormen en op elkaar zijn afgestemd, des te behaaglijker is het. Zeker in de vaak beperkte ruimte van een caravan of camper. Helaas kijkt men bij de productie van caravans en campers nog lang niet altijd naar het grote geheel. Daar ligt een belangrijke uitdaging voor de kampeerbranche.

Overweeg jij nu ook om voor ledverlichting te kiezen, bestel dan ACSI FreeLife 4-2016. Daarin beschrijven we hoe je ledverlichting in vijf stappen monteert.

bestel magazine

 Bron: MPS, Tekst: Anne Mandel.

Praat mee

Praat mee: Verbeter je slaap met goede verlichting

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation