ACSI FreeLife

Menu

Stappenplan ledverlichting installeren

Ledverlichting brandt langer en bespaart stroom. Het omwisselen van de verlichting in je caravan of camper gaat gemakkelijk. ACSI FreeLife legt uit hoe het moet.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
header led

Ledlampen hebben een geringer stroomgebruik, een langere levensduur en minder hitteontwikkeling dan de klassieke gloei- en halogeenlampen. Het omwisselen van de lampen is doorgaans niet moeilijk, maar je moet op een paar dingen letten.

Stappenplan

Leg allereerst de peertjes die je wilt omwisselen bloot. Dit is tevens een goede gelegenheid om de lampenkappen en -deksels schoon te maken. Kijk ook goed naar het type houder. Deze moet voor de nieuwe ledlampen net zoveel watt toestaan als voor het oude peertje; ook de grootte en de vorm moeten overeenkomen.

Lichtkleur en lichtstroom

Verder spelen de lichtkleur en de lichtstroom een belangrijke rol. Bij de lichtkleur is er een onderscheid tussen warm wit en koud wit. Warm wit zorgt voor een gezellige sfeer en kan voor de verlichting van de zithoek worden gebruikt. Koud wit daarentegen is heller en kan daardoor goede diensten verlenen als leeslamp of in de keuken en de toiletruimte. De lichtstroom bepaalt de doorsnede van de lichtbundel.

In de woonruimte moet de lichtbundel relatief groot zijn en voor een leeslamp werkt een smalle lichtbundel (een spotje) beter. Dit soort informatie vind je of op de verpakking of in de bijsluiter van de fabrikant. Zitten de ledlampjes eenmaal in de fittingen? Dan kun je de lampenkappen en -deksels weer monteren. Je beloning vind je in het stroomverbruik. Een vermindering van 70 tot 80 procent is mogelijk.

Tekst: MPS, Franz Güntner

Praat mee

  1. BE
    B Oude Elberink

    Ik mis onderscheid tussen 12v. en 230v ,verder de verkrijgbaarheid en de
    verschillende soorten .

    Reageer
    0
    0
  2. lh
    leuris henri

    goede tip, dank U hiervoor

    Reageer
    0
    0
  3. Rp
    Rob peeters

    Nog een tip als de plus en min bij een fitting verwisseld zijn hetgeen je niet ziet maar dan branden de led lampen niet denk dan niet dat ze stuk zijn maar verwissel de draden en probeer het nog eens dit geld voor alle verlichting ook de verlichting van de auto en omdat de led lampen minder stroom verbruiken kan het zijn dat het verklikkerlampje op he dashboard van de richtingaanwijzer slechts een keer brand en dan wel klikt maar je ziet het niet maar hij werkt wel

    Reageer
    0
    0
  4. WW
    Wim Waldekker

    Zelf heb ik al mijn lampen vervangen door ledlampen. Uiteindelijk heb ik meer dan acht verschillende soorten lampen aangeschaft en geplaatst. Belangrijk is dat je voldoende lichtsterkte (Lumen) terugkrijgt voor de vaak hoge lichtopbrengst van halogeen dat is een hele uitzoekerij. Ook erg belangrijk is dat de leds bestand zijn tegen schommelingen in stroomsterkte (Voltage), een accu en de lader leveren 11-14 volt spanning, anders moet men een apparaatje ervoor zetten dat dit opvangt. Beter is om leds te kopen die 12-24 volt verdragen. Halogeenspotjes hebben voor de veiligheid vaak een klemmetje dat de lamp vasthoudt, dat past nu niet meer. De led wordt niet warm, dus dat is niet zo erg, maar tijdens het rijden kan het zijn dat de led eruit valt Een gebogen paperclip voorkomt dit.

    Tot zover mijn tips uit de praktijk. Kijk ook eens op de site van TopLedShop:
    http://www.topledshop.nl
    Grote sortering voor dit doel en een uitstekende service.

    Met viendelijke groet,
    Wim Waldekker

    Reageer
    1
    0

Praat mee: Stappenplan ledverlichting installeren

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht