ACSI FreeLife

Menu

V&A: Antenne komt niet omhoog

Auteur
Marieke Kramer
Datum
ReactiesReageer

Vraag van Jack de Ruyter uit Stokkum:

Mijn camper is uitgerust met een zelfzoekende antenne type Kathrein. De voeding van de antenne is 12 V. Als de capaciteit van de huishoudaccu’s onder 12,5 V komt, gaat de antenne niet meer omhoog.

De accu’s zijn nog geen twee jaar oud en staan in de winter onder druppellading. Volgens de display van het boordnet zakt het voltage bij start van de zoekfunctie niet diep weg. In de gebruiksrichtlijnen van de fabrikant Kathrein is geen specifiek onderhoud van het draaimechanisme opgenomen.

Wat kan de oorzaak zijn van het slecht functioneren van de draai-eenheid van de antenne bij een accucapaciteit van minder dan 12,5 V?

Antwoord van Joop:

Het probleem zit waarschijnlijk deels in het hefmechanisme van de schotel. Het hefmechanisme bestaat uit diverse draaipunten die allemaal stroef kunnen lopen. De aandrijfmotor komt dan al kracht tekort als de voedingsspanning iets lager is.

Een handige doe-het-zelver kan met een multimeter de voedingsspanning tijdens rust en bij het heffen meten. In rust zou de spanning 12,8 V moeten zijn voor een volledig geladen accu.

Als bij het heffen en richten de spanning diep wegzakt, zit het probleem waarschijnlijk toch in de accu. Blijft de accuspanning redelijk constant, maar werkt het heffen niet, dan is het een mechanisch probleem.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

stel je vraag

 

Praat mee

Praat mee: V&A: Antenne komt niet omhoog

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation