ACSI FreeLife

Menu

Tv kijken op de camping, hoe werkt dat precies?

Vind je het fijn om op vakantie ook het journaal te blijven volgen? Of wil je, ook tijdens het kamperen, die belangrijke sportwedstrijd of spannende serie niet missen? Televisie kijken tijdens de kampeervakantie is niet ingewikkeld, maar wat is nu de beste manier voor jou? Tegenwoordig is er namelijk een heleboel keuze. Apps, satelliet, Digitenne, kabel of alles online? Ik zet de mogelijkheden op een rijtje om het kiezen wat makkelijker te maken.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
tv kijken op de camping

Ga je op vakantie in Nederland? Dan heb je de meeste mogelijkheden. Je kunt vaak zonder bijkomende kosten de app van de provider gebruiken die je thuis ook hebt. Ook Digitenne is een goede optie. Ga je kamperen in het buitenland, dan wordt het iets lastiger. Digitenne is dan geen optie meer. En ook de app van je provider is niet altijd even handig.

Om tv te kijken op de camping moet je op een andere manier het tv-signaal binnenhalen. Hoe je dat doet, en wat de voor- en aandelen van de verschillende opties zijn, vertel ik je graag. Alle aanbieders hebben we hier onafhankelijk met elkaar vergeleken. De cijfers zijn in juni 2021 voor het laatst bijgewerkt. Prijzen en acties kunnen gedurende het jaar uiteraard veranderen.

Internet – Via je tablet, laptop of smartphone
Digitenne – Via de ether
Satelliet tv – Via de schotel
Kabel
Op groot scherm op de camping
Providers voor tv op de camping vergelijken
Conclusie

Internet – Via je tablet, laptop of smartphone

Om tv te kijken op de camping heb je tegenwoordig geen televisie meer nodig. Een tablet, laptop of smartphone volstaat. Met de tv-app van de providers kun je binnen de EU naar je favorieten Nederlandse tv-zenders kijken. Dat kan bijvoorbeeld bij providers als s Ziggo, KPN, Youfone, Caiway, online.nl en XS4ALL.

tv kijken op de tablet
Voor tv-kijken heb je tegenwoordig geen tv meer nodig

 

De verbinding gaat via het internet. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld het wifinetwerk van de camping. Het is in dit geval wel belangrijk dat de verbinding snel en stabiel genoeg is. Dit verschilt sterk per camping. Hier vooraf naar informeren bij de camping is zeker verstandig. Op Eurocampings.nl kun je bij elke camping bij de voorzieningen controleren of er wifi op de hele camping is (80-100% dekking) of alleen bij een vast punt zoals de receptie. Houd er hierbij wel rekening mee dat de ontvangst slechter kan zijn als er veel kampeerders tegelijk aanwezig zijn, bijvoorbeeld in het hoogseizoen.

Is de wifi van de camping niet goed genoeg? Je kan ook de 4G-verbinding (van je smartphone) gebruiken. Ook met 4G blijf je natuurlijk wel afhankelijk van het bereik ter plaatse. Tussen de bossen of in de wildernis is het internet niet overal even goed. Daarnaast ben je met tv-kijken snel door je mobiele databundel heen.

Wie tv wil kijken via het internet heeft veel verschillende opties. De belangrijkste lichten we hier voor je uit:

Opties voor live tv-kijken op de camping

 • Gebruik een gratis app van je internet- of tv-provider. De meeste aanbieders zoals Ziggo, KPN, Youfone, Caiway, online.nl en XS4ALL bieden apps waarmee je live tv kan kijken in de EU-landen.
 • De precieze voorwaarden en mogelijkheden kunnen wat verschillen.
 • Je kunt ook, onafhankelijk van je internet- of tv-provider, gebruik maken van de app van NLZIET. Voor € 7,95 per maand kun je live tv-kijken op 36 zenders van NPO, RTL, SBS en de regionale publieke omroepen.

Opties voor programma’s terugkijken en on demand televisie

Aanbieder Omschrijving
Programma's van de publieke omroep kijk je terug via NPO Start Via NPO Start kun je gratis programma’s van de publieke omroep terugkijken. Er is ook een betaalde versie (NPO Start Plus) die meer mogelijkheden biedt. De NPO Start app is beschikbaar voor Android en iOs .
Kijk RTL programma's terug via RTL XL Kijk je liever naar de zenders van RTL? Met de RTL XL app voor Android en iOs kijk je de leukste uitzendingen terug.
Met KIJK zie je programma's terug van Veronica, SBS en Net5 Via KIJK zijn de uitzendingen van SBS, Veronica, Net5 en een aantal partners terug te zien. De dienst is op dit moment alleen nog beschikbaar in Nederland. De app is te downloaden Android en iOs .
Bekende on demand diensten: Netflix en Videoland Er zijn ook nog de zogenaamde ‘on demand’ opties als Netflix en Videoland. Dat is niet ‘live tv-kijken’, maar wel erg handig als je vooral graag een filmpje of serie wil zien. Je start, pauzeert of stopt de film wanneer jij het wil.
Extra fijn is dat je met bijvoorbeeld Netflix ook offline films kan kijken. Download thuis alvast je favorieten en je hebt op camping helemaal geen internet meer nodig. Netflix heeft een app voor je smartphone en tablet, zowel voor Android als iOs. Videoland beschikt natuurlijk ook over een app voor Android en iOs.
Met NLZiet kijk je live Nederlandse TV in het buitenland Met de app van NLZIET (voor Android en iOs) kun je programma’s terugkijken, de meeste tot een jaar.

Voordelen van tv-kijken via het internet

 • Je hoeft geen (grote) televisie mee te nemen
 • Goedkoop, vaak gratis i.c.m. je huidige tv-abonnement
 • Geen aanschaf van kastjes of kabels nodig

Nadelen van tv-kijken via het internet

 • Afhankelijk van goede en stabiele internetverbinding
 • Bij slechte wifi ben je aangewezen op internet via 4G. Je mobiele databundel gaat er bij tv-kijken snel doorheen
 • Een tablet, smartphone en laptop hebben een minder groot scherm dan de meeste tv’s

Digitenne – Via de ether

Met Digitenne van KPN ben je niet afhankelijk van internet

Met Digitenne kijk je overal in Nederland draadloos en digitaal televisie. Je hebt hier geen internet of schotel voor nodig. Je maakt gebruik van het signaal dat de zendmasten van KPN door heel Nederland via de ether verspreiden.

KPV levert een startpakket met antenne en ontvanger, waarmee je het signaal naar je televisie stuurt. Het signaal wordt ook wel het DVB-T2 signaal genoemd. Heb je een TV waarin zo’n DVB-T2 ontvanger is ingebouwd? Dan heb je op de camping alleen de antenne nodig. Test dit van tevoren natuurlijk goed.

Deze dienst is exclusief voor klanten van KPN/Digitenne. Voor abonnees van bijvoorbeeld Ziggo is het dus niet verkrijgbaar. Digitenne kost € 18,- per maand en je betaalt eenmalig € 25,- activatiekosten.

In het buitenland zijn Nederlandse zenders met Digitenne niet te ontvangen. Je kan Digitenne in verschillende Europese landen wel gebruiken, maar dan ontvang je plaatselijke (dus buitenlandse) televisiezenders.

Voordelen van tv-kijken via Digitenne

 • Niet afhankelijk van internetverbinding
 • In het buitenland te gebruiken om plaatselijke zenders te ontvangen
 • Betrouwbare optie voor de vakantieganger in eigen land

Nadelen van tv-kijken via Digitenne

 • Exclusief voor KPN/Digitenne-klanten
 • Over de grens geen Nederlandse zenders te ontvangen

Satelliet tv – Via de schotel

Met een schotel kijk je via de satelliet naar honderden zenders
Tv-kijken via de schotel levert vaak een goede beeldkwaliteit op

 

Tv-kijken via de schotel kan natuurlijk ook. Hiermee kijk je gratis naar honderden wereldzenders. Je ontvangt er onder andere regionale zenders en BVN mee. De beeldkwaliteit is bovendien vaak erg goed.

Wil je de bekende zenders van thuis ontvangen, dan heb je wel een abonnement nodig. Dit kan bij een van de volgende twee aanbieders:

Aanbieder Omschrijving
Met Canal Digitaal kun je via de satelliet tv kijken Canal Digitaal biedt verschillende pakketten aan. Waaronder ‘Op vakantie’, op 1 jun 2021 vanaf € 15,95 en ‘In Nederland en erbuiten’, vanaf € 21,95.  Pakketten zijn inclusief of exclusief schotelset. Met gratis tv-app (beschikbaar op Android en iOs).
Joyne is een van de Nederlandse aanbieders van satelliet tv De aanbieder Joyne bestaat niet meer. De diensten zijn overgenomen door Canal Digitaal.

En dan de apparatuur nog!

Bij het televisie kijken via de satelliet volstaat een abonnement alleen niet. Je hebt bijvoorbeeld een schotelantenne en satellietontvanger nodig. Geen idee waar te beginnen? Canal Digitaal helpt je met een complete startersset (à € 199,-). Lees hier meer artikelen over satelliet-tv en kamperen. Wil je meer weten over hoe andere kampeerders dit aanpakken? Kijk dan eens op.

Voordelen van tv-kijken via de satelliet

 • Veel zenders
 • Niet afhankelijk van internet
 • Vaak een goede beeldkwaliteit

Nadelen van tv-kijken via de satelliet

 • Aanschaf van apparatuur (en abonnement) noodzakelijk
 • Obstakels als bomen, gebouwen en slecht weer kunnen het signaal belemmeren
 • Afhankelijk van je schotel ben je op de camping wel even bezig met het opzetten van het systeem

 

Kabel

Tv kijken via de kabel? Neem een coaxkabel mee!
Tv-kijken via de kabel? Neem een coaxkabel mee!

In Nederland zijn diverse campings die tv-kijken over de kabel aanbieden, vaak bij de comfortplaatsen. Je ontvangt dan de standaardkanalen die zijn ingesteld door de camping. Je krijgt dan voornamelijk de zenders te zien die lokaal worden ontvangen. Let op: in het buitenland is een kabelaansluiting op de camping veel minder vaak aanwezig.

Een plekje met kabel-tv geregeld? Mooi! Maar vergeet niet zelf een coaxkabel mee te nemen. Die kabel moet bovendien lang genoeg zijn om de tv-aansluiting op de kampeerplaats te verbinden met de tv. Vaak volstaat een kabel van vijftien meter, maar het beste kun je vóór vertrek even contact opnemen met de camping. Dan weet je zeker wat je mee moet nemen. Op Eurocampings.nl kun je ook filteren op campings met een rtv-aansluiting. Staat jouw favoriete camping niet in deze lijst? Dan raden we je aan toch even contact op te nemen en te informeren naar de mogelijkheden.

Voordelen van tv-kijken via de kabel

 • Geen abonnement nodig
 • Behalve een kabel geen extra apparatuur nodig

Nadelen van tv-kijken via de kabel

 • Beperkt aanbod van campings die dit aanbieden
 • Zenderaanbod verschilt per camping
 • In het buitenland meestal geen Nederlandse zenders te zien

Op groot scherm op de camping

Wil jij geen wedstrijd van een EK of WK missen en geniet je van de leuke sfeer van het samen kijken? Informeer dan eens bij je beoogde camping wat de plannen zijn. Bij veel campings maken ze er gezellige sportzomers van waarbij je op een groot scherm de belangrijke wedstrijden kan bekijken. Als het publiek ook nog internationaal is, geeft dat een bijzonder tintje aan de ervaring.

Helaas zijn dit soort evenementen voor deze zomer nog zeer onzeker vanwege de coronasituatie. Maar we hopen natuurlijk dat die gezelligheid in de toekomst snel weer zal terugkeren.

Providers voor tv op de camping vergelijken

Vergelijk tv providers om de juiste keuze te maken
Vergelijk tv providers om de juiste keuze te maken

De kosten en mogelijkheden van iedere manier van tv-kijken op camping hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Zo vergelijk je makkelijk wat je bij welke provider krijgt en betaalt. Bij iedere provider hebben we de goedkoopste optie bekeken. Duurdere abonnementen met meer mogelijkheden zijn vaak mogelijk.

Populairste aanbieders van tv op de camping via ether en satelliet

Aanbieder Digitenne Canal Digitaal
Type platform Ether Satelliet
Prijs per maand € 18,- * Vanaf € 15,95 (Op vakantie)
Aantal zenders 30 67
Beeldkwaliteit HD HD en SD
On demand Nee afhankelijk van pakket
NL zenders in buitenland? Nee Ja

* Plus eenmalig € 25,- activatiekosten.

Voor- en nadelen van HD beeldkwaliteit

Wanneer je providers vergelijkt, zie je dat zenders soms in HD (hogedefinitietelevisie) en soms in SD (standaard-definitietelevisie) worden uitgezonden. HD levert een betere beeldkwaliteit dan SD. Op de meeste schermen is het verschil tussen HD en SD duidelijk zichtbaar. Het kan dus een overweging zijn om een provider te kiezen die jouw favoriete zender in HD uitzendt.

Kijk je online, dan kan HD je echter ook in de weg zitten. Een betere beeldkwaliteit vraagt namelijk meer van je internetverbinding. Is je verbinding niet goed genoeg, dan loopt je programma vast of je moet steeds erg lang wachten. Dat is niet fijn (of zelfs onmogelijk) kijken. In de meeste apps heb je gelukkig de keuze om de beeldkwaliteit naar beneden bij te stellen. Kijk je via 4G, dan ben je met SD ook aanzienlijk minder snel door je databundel heen.

Heb je thuis een mooie moderne televisie staan? Dan moet je op de camping zeker niet te veel van de beeldkwaliteit verwachten. Steeds meer programma’s en films zijn te zien in 4K (vier keer scherper dan HD). Voor je het weet ben je aan dat prachtige beeld gewend. Op de camping in deze kwaliteit tv-kijken is nog verre van realistisch.

Conclusie

Er is niet één perfecte manier van tv-kijken op de camping. Online kijken (via bijvoorbeeld een app) en Digitenne zijn erg interessant als je alleen in Nederland kampeert. Ga je op vakantie naar het buitenland, dan is online het goedkoopst. Maar je bent dan afhankelijk van de kwaliteit van het internet. Met een satelliet kijk je via Canaal Digitaal een stuk makkelijker televisie.

Kijk vooral naar je eigen wensen, vakantiebestemming én portemonnee om te zien wat bij jou past. Schat ook in hoeveel je er daadwerkelijk gebruik van wil maken. Gaat het bijvoorbeeld vooral om een aantal sportwedstrijden? Met een beetje geluk kun je het in de plaatselijke bar of restaurant gratis zien. En dat is misschien nog wel gezelliger ook!

Heb je ook een goede tip of mis je een manier van televisie kijken in dit blog? Laat het ons weten!

Praat mee

 1. W

  Bij onze telefoon aansluiting kan je per dag 10000 mb bijkopen voor €3 , Google chromecast voor €40 je maakt van je telefoon een eigen hotspot en je kan je belangrijkste sport wedstrijd zien bv formule 1 met je tv app kan je dan na je eigen TV streamen.

  Reageer
  0
  0
 2. TB
  Tony Burghout

  Heb inmiddels een wifi versterker aangeschaft wat goed werkt om de matige wifi signalen van de camping op een aanvaardbaar niveau te krijgen om via wifi tv te kunnen kijken

  Reageer
  0
  0
 3. PA
  Pieter Aaldijk

  Je kan bij canal 3x een maand tv kijken voor € 25. per maand wanneer regelmatig weggaat

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Tv kijken op de camping, hoe werkt dat precies?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation