ACSI FreeLife

Menu

V&A: Zonnepanelen en spanning

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
zonnepanelen

Vraag van Marc van Riesen uit Helmond:

Zonnepanelen voor een woonhuis worden steeds goedkoper, en geven een hogere spanning af dan de kleinere zonnepanelen die op een camper worden gemonteerd. Kan ik die grotere panelen zonder meer gebruiken?

Antwoord van Joop:

Zonnepanelen voor een woonhuis werken in samenspel met het 230V-net. De regelapparatuur is dus per definitie anders dan die in een mobiele installatie op een caravan of camper. De stroom die het paneel opwekt, moet worden omgezet naar 12V om te kunnen worden opgeslagen in de boordaccu.

Misschien kan een begenadigd hobbyist met heel veel kennis van zaken het paneel en de regelapparatuur geschikt maken voor mobiel gebruik. De industrie is kennelijk nog niet zo ver, maar de zonnecel-technologie is volop in ontwikkeling. Wat vandaag nog onmogelijk lijkt, lukt misschien morgen wel.

Wat trouwens wel meespeelt, is dat een zonnepaneel op het dak van een caravan plat ligt, en niet schuin zoals op het dak van een woning. Daardoor ‘vangt’ hij minder zon en zal hij waarschijnlijk een minder goed rendement halen.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Praat mee

Praat mee: V&A: Zonnepanelen en spanning

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht