ACSI FreeLife

Menu

V&A: Stroomsterkte verhogen

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Jan Broere uit Dordrecht:

Wij staan al meerdere jaren op een camping in Sibenik, Kroatië. We hebben soms een probleem met de werking van de koelkast in onze Knaus Südwind caravan, die van geforceerde koeling is voorzien. Het resultaat op netspanning is heel mager. Vorig jaar bleek de oplossing het wisselen van de stekker naar een andere stroompaal, maar dit jaar werkte dat niet. Op gas werkt hij uitstekend.

De multimeter wees uit dat er aan de paal slechts 196 volt beschikbaar is, en geen 230 volt. Ook de magnetron weigerde dienst, maar bleek bij thuiskomst normaal te werken. De lage stroomsterkte lijkt hier de boosdoener. Is er een booster verkrijgbaar, die de lage spanning opwerkt naar 230 volt?

Antwoord van Joop:

Waarschijnlijk bedoelt u een converter, die de accuspanning van 12 volt gelijkspanning omzet naar 230 volt wisselspanning. Die is wegens de lage belastbaarheid echter alleen geschikt voor het opladen van mobieltjes en dergelijke. Een koelkast vraagt 100 watt aan vermogen, dat is teveel voor zo’n converter.

Als u over een boordaccu beschikt, kunt u de koelkast voeden met 12 volt. (Er zit wel een nadeel aan: hij is dan waarschijnlijk niet meer thermostatisch te regelen). De accu wordt ook door de lagere netspanning waarschijnlijk wel goed bijgeladen.

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag

 

Praat mee

 1. PB
  Pieter van den Berg

  Ik denk inderdaad ook aan een combilader-inverter, die maakt van spanningen vanaf 160 V wisselspanning een keurige 230V sinus, bv een Victron multiplus. Kostprijs vanaf 1000 euro, afhankelijk van het vermogen. Ook moet de combilader-inverter een boordaccu ter beschikking hebben. Bijkomend voordeel: een goede acculader, ook (afhankelijk van de boordaccucapaciteit) enige tijd 230V via de inverter als er eens geen stroom aan de paal beschikbaar is, en een instelbare maximum stroomafname van de paal (bv 6A)

  Reageer
  0
  0
 2. I1
  Inspecteur 1088

  Er zijn diverse omvormers 12 volt naar 230 volt te koop, ook voor grotere vermogens (tot zo’n 4000 Watt). Deze worden ook aan boord van jachten vebruikt. Kosten rond de 400 euro en maar één stopkontakt op de omvormer. Regeltransformatoren werden vroeger vaak gebruikt om de spanning traploos tussen 0 volt en de ingangspanning te laten varieren. Een hogere spanning tot ongeveer 1,15 keer de ingangsspanning kon je er ook uithalen. Het zijn echter vrij zwaar en meer voor een laboratorium dan voor eencaravan.Tegenwoordig regel je de spanning bij grotere vermogens met halfgeleiders (thyristoren). Een compromis zou zijn de koelkast op gas en de magnetron loskoppelen van de caravan voedingen en via een geschikte omvormer voeden.

  Reageer
  0
  0
 3. c

  ik heb een mieni koekasten de moet met autos stroomen (12V) verhogen steekring nodeg. groeten cicek

  Reageer
  0
  0
 4. LM
  Lex Meuldijk

  Ik denk niet dat de vraagsteller dat bedoelt. Nmbm wil hij een te lage spanning uit de paal opkrikken naar 230V. Het Engelse woord ‘booster’ zou je hier kunnen vertalen naar ‘opkrikker’.

  Reageer
  0
  0
  1. T

   vroeger zijn die dingen er wel geweest, dat heette dan een regeltransformator; er zal best een moderne vervanger van dit zware apparaat zijn maar ook kostbaar denk ik; ik zou de koelkast op gas laten draaien; magnetron wordt iets lastiger, misschien dichter bij het hoofdgebouw gaan staan?

   Reageer
   0
   0

Praat mee: V&A: Stroomsterkte verhogen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht