ACSI FreeLife

Menu

V&A: Doorgebrande accu

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Gert Zeeman uit Waddinxveen

Enige tijd geleden stond ik met een lege autoaccu, zonder caravan. Volgende dag heb ik de caravan aangehaakt voor een korte vakantie. Binnen 10 minuten rook ik een sterke brandlucht en vielen diverse functies in de auto uit, zoals bijvoorbeeld radio, bluetooth en ventilatie.

Bij de garage hebben ze elektrisch “noodverband” aangelegd en daarna zijn we zonder problemen verder gereden. Hiervoor hebben we altijd zonder problemen met deze combinatie gereden. Hoe kan zoiets ontstaan?

Antwoord van Joop

Teruglevering vanuit de caravan zou niet mogelijk moeten zijn. Er hoort een diode splitter in de installatie aanwezig te zijn die wel stroom toelaat vanuit de auto naar de caravan, (met name voor de laadstroom uit de dynamo) maar teruglevering belet. Met name in combinatie met een zonnepaneel is dit bijna standaard apparatuur.

Dat je met een lege accu stond, geeft mij het idee dat er toen al iets mis was in de autobedrading. Kortsluiting in een onbeveiligd circuit zou de lege accu kunnen verklaren. Ik denk dat de caravan onschuldig is in deze: dit zou waarschijnlijk ook zonder aangekoppelde caravan gebeurd zijn.

Ook benieuwd naar de mening van Joop over een specifiek, technisch onderwerp? Je kunt je vraag aan hem stellen via dit formulier, en wellicht lees je jouw vraag terug in ons magazine of de website.

Praat mee

 1. H
  H.J.Heijenberg

  Naar mijn idee zou dat probleem er niet zijn als er een BATTERY GARD in de caravan gemonteerd zou zijn.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Doorgebrande accu

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation