ACSI FreeLife

Menu

Groene stroom in een handomdraai

Het is belangrijk om de accu van je caravan in conditie te houden. Met de Truma SolarSet helpt de zon je een handje. Kamperen met groene stroom.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Veel caravanners hebben hun vakantiehuisje voorzien van een mover. Terecht, want die maakt het manoeuvreren op de camping tot kinderspel. Zo’n rangeerhulp krijgt stroom van zijn eigen accu, en die vraagt enig onderhoud en verzorging.

Onderhoud aan accu

Het belangrijkst is de ladingstoestand. Wanneer een accu onvoldoende geladen is, sterft immers ook de duurste uitvoering een te vroege dood. Soms heb je niet de mogelijkheid om je caravan op een plek te zetten met een aansluiting op het lichtnet, wat het mogelijk maakt de lading van de boordaccu op peil te houden.

Wanneer je de caravan met hulp van je mover een flink eind naar de standplaats hebt gereden, kan het voorkomen dat je met een lege accu staat en je de mover dus niet meer aan de praat krijgt.

Groene stroom: Zonne-energie

Om dit te voorkomen is het gebruik van zonne-energie een uitkomst. Als je geen groot en duur zonnepaneel wilt installeren, is de kleine SolarSet van Truma een interessant alternatief om je moveraccu bij te laden met groene stroom.

De set bestaat uit een klein paneel op het dak, een intelligente acculader en een paar kabels. Zolang de zon schijnt en sneeuw of schaduw de werking niet hinderen, zorgt de SolarSet dat je accu op spanning blijft.

De acculader beschikt ook over een tweede geschakelde uitgang van 12 volt die maximaal 3 ampère levert en bedoeld is voor bijvoorbeeld een lamp. Wanneer naast de mover andere stroomverbruikers op de accu zijn aangesloten, dan voorziet de acculader deze met voorrang van zonne-energie. Omdat je zonder aansluiting op het lichtnet al snel meer stroom verbruikt dan deze kleine module kan leveren, is een groter zonnepaneel met meer vermogen wel aan te raden wanneer je regelmatig zelfvoorzienend op vakantie wil.

Wil je weten hoe je de Truma Solar Set zelf monteert? Bestel dan het oktober/november nummer van ACSI FreeLife magazine en monteer in 6 stappen je eigen groene stroom voorziening.

Praat mee

 1. L

  Wij hebben al jaren een 80 W zonnepaneel op het dak van de caravan en een Zware (27kg) 80amp/hr accu staan. Werkt prima. De accu kan zelfs een hele vakantie zonder 230Volt aansluiting de caravan van stroom voorzien. (koelkast staat dan op gas). De verlichting in de caravan is voor 90% voorzien van Led lampen. Ook de mover kunnen we gewoon gebruiken.
  Nu zouden wij graag van de zware accu af willen.
  Hoe doe ik dat zodat alles blijft werken zoals nu maar dan met een lichtgewicht accu. Bv een Lithium Ion accu van 5kg? Ik hoorde dat een Lithim Ion accu zich zelf uitschakelt als de stroom afname te gering is. Zoals bij LED verlichting??

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Groene stroom in een handomdraai

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation