ACSI FreeLife

Menu

Kampeergoed van Hollandse bodem

Nederland kent geen grote camper- en caravanfabrikanten, maar toch zijn hier genoeg serieuze spelers in de kampeerbranche actief. Tijd om de Hollandse makelij in het zonnetje te zetten. In het maartnummer van ACSI FreeLife magazine licht kampeerjournalist Wim de Roos vier succesvolle kampeerbedrijven uit. Een voorproefje.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

35.000 opstapjes per jaar

Haba is distibuteur van accessoires voor caravan, camper, boot en aanhanger. Het succesvolle familiebedrijf uit Maasland maakt onder andere 35.000 opstapjes per jaar. En in Europa is het bedrijf marktleider op het gebied van verlengkabels. De blauwe stekkers en verlengsnoeren zijn een bekende verschijning in vrijwel elke kampeerwinkel. Tim Batist is een van Nederlands trotse jonge directeuren die het internationaal opererende familiebedrijf voortzet.

Hollandse Haring

Achter een eenvoudige gevel in de hoek van een industrieterreintje in Leusden gaat een toonaangevend Nederlands kampeerbedrijf schuil. De Utrechtse Metaalwaren Fabriek, tegenwoordig kortweg Umefa, produceert haringen, tentstokken en kampeermeubilair. Veel bedrijven verplaatsen hun productie tegenwoordig naar lagelonenlanden zoals China. Umefa niet. Zij produceert nog altijd in Nederland. En daar is de huidige eigenaar Wijnand Crull trots op. Naast de zeventien vaste medewerkers in de 6.500 vierkante meter grote productiehal in Leusden, zet het sociaal betrokken bedrijf ook medewerkers in van sociale werkplaatsen.

Toiletzaken

In Etten-Leur vind je de grootste mobiele toilettenfabrikant van de wereld. Goed voor de productie van honderdduizenden meereizende potten per jaar. En daarbij maken ze ook steeds meer koelkasten, kookplaten en chemische onderhoudsmiddelen. De hele Europese caravan- en camperindustrie wordt vanuit Nederland bevoorraad. In totaal exporteert Thetford vanuit Nederland naar ruim zestig landen, waarbij in de top vijf bovenaan uiteraard Duitsland staat.

Oppomptenten zijn wereldhit

Karsten introduceerde meer dan 35 jaar geleden een van de eerste oppomptenten. En met succes, Tegenwoordig zijn de tenten van het bedrijf uit Zwaag een fenomeen. En ze worden nog steeds in het atelier in Noord-Holland in elkaar gezet. Als de naaisters vorderen namen omvang en gewicht van de tent toe. Een tent maken is zwaar werk. Gerard Karsten richtte het bedrijf op in 1974. Inmiddels staat de derde generatie in de startblokken om het stokje over te nemen en maakt de firma sinds drie jaar weer een enorme groei door.

Ik hou van Holland

Meer weten over deze kampeerbedrijven? Je leest het in de Ik hou van Holland-special in ACSI FreeLife 2-2018.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Kampeergoed van Hollandse bodem

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation