ACSI FreeLife

Menu

V&A: Kunststof gasflessen vullen met butaan?

Auteur
Marieke Kramer
Datum
ReactiesReageer

Vraag van Bert Tongeren uit Spijk:

Gasflessen van kunststof zijn in Frankrijk veel goedkoper dan in Nederland. Kun je Franse gasflessen ook vullen in Nederland? En kun je koken met butaan op een gastoestel waar je normaal gesproken propaan voor gebruikt? Ik weet dat butaan in de winter vloeibaar kan worden, waardoor je bij lage temperaturen geen butaan kunt gebruiken. Ook weet ik dat er verschil is in calorische waarde.

Antwoord van Joop:

BP (Benegas) is in Nederland de leverancier van lichtgewicht kunststof gasflessen. De gasflessen blijven eigendom van BP (tegen een waarborgsom). Ze worden niet gevuld maar omgeruild. De kans dan een van de ca. 850 gasvulstations in de Benelux (600 in Nederland) een onbekende Franse kunststof gasfles zal vullen, acht ik gering. (Het WA-risico zal wel te groot zijn. Met gas wil je geen risico lopen.)

Hoewel de calorische waarden van isobutaan en n-butaan inderdaad hoger zijn dan van propaan, maakt het voor de brander geen verschil. Die doet het probleemloos op zowel butaan als propaan, of een mengsel van die twee.

Pas wel op met LPG (autobrandstof). Ten eerste is het verboden om LPG in een gewone gasfles bij een bezinestation te vullen. Maar ook is het zo dat in LPG naast butaan en propaan ook nog allerlei andere, soms sterk vervuilende, stoffen zitten.

Let dus goed op: goedkoop kan duurkoop zijn!

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

stel je vraag

 

Praat mee

Praat mee: V&A: Kunststof gasflessen vullen met butaan?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation