ACSI FreeLife

Menu

V&A: Bijvullen lpg gascilinder

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Vraag van Harm Polman uit Zeegse:

Ik heb een verbinding naar de buitenkant van mijn Pössl camper laten maken zodat de lpg-gascilinder ten behoeve van de Truma verwarming en het kookstel van buitenaf bij het tankstation kan worden gevuld. Dit gaat prima met een vulling tot 80%. Er zijn echter pompen – voornamelijk in het buitenland – waarbij het onmogelijk is om de cilinder te vullen. Zelfs bij een bijna lege tank lukt het niet. Het lijkt of er tegendruk is of dat een terugslagklep niet goed werkt. Kan dat en zo ja, is er iets aan te doen?

Antwoord van Joop:

Ik ga er van uit dat de tank een goedgekeurd model met de nodige veiligheidsvoorzieningen is, en tevens dat de aansluitnippels de juiste maat hebben. Een mogelijke verklaring is de volgende.

Lpg bestaat uit een mengsel van verschillende gassen, met als hoofdbestanddelen propaan en butaan. Dit is onderin vloeibaar in de tank, en bovenin gasvormig. Beide gassen hebben bij gelijke temperatuur een verschillende dampdruk. Hoe hoger de temperatuur, des te hoger de dampdruk. Bij 0 graden Celsius is de dampdruk van propaan 2,4 bar en van butaan 0,0 bar. Butaan verdampt dan dus niet meer.

Als je eerder een lpg-mengsel hebt getankt met een relatief hoog butaangehalte, zal het gas dat in de brander komt bij koud weer voornamelijk of helemaal uit propaan bestaan. Zodra dat op is, zal de – schijnbaar lege – tank echter nog vloeibaar butaan bevatten, zodat je minder, of in een extreem geval zelfs helemaal geen gas kunt tanken. Als de omgevingstemperatuur boven de 10 graden Celsius komt, bedraagt de dampdruk van butaan 0,4 bar en is er weer gasvormig butaan beschikbaar.

Dus: hoe hoger de omgevingstemperatuur, des te beter de tank wordt leeggestookt. Een mogelijke oplossing: de gastank helemaal leegstoken tijdens warme zomerdagen en lpg tanken met een zo hoog mogelijk propaangehalte als je naar koudere streken gaat.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Praat mee

Praat mee: V&A: Bijvullen lpg gascilinder

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation