ACSI FreeLife

Menu

Zo kies je jouw perfecte fietszadel

Fietszadels. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar hoe vind je dat ene zitoppervlak waarop je comfortabel en pijnvrij kunt fietsen? ACSI FreeLife is nieuwsgierig en vraagt advies aan een deskundige.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Fietszadel_foto Enjoy Cycling

Wil je er zeker van zijn dat het fietszadel jou op het lijf geschreven is? Begin dan bij een zadelmeting waarbij je de afstand tussen je twee zitbotjes kan laten opmeten. Pascal Papendorp is expert in fietsergonomie en verzorgt zadelmetingen bij fietsonderdelenmerk Enjoy Cycling. Hij geeft antwoord op zes prangende vragen.

Afstand tussen de zitbotjes

Waarom is het zo belangrijk dat je een zadel uitzoekt dat precies op jou is afgestemd?
“Iedere fietser is anders. De afstand tussen de zitbotjes is doorslaggevend bij de zoektocht naar een zadel. Deze breedte is bij iedereen verschillend. De zitbotjes zorgen voor ondersteuning tijdens het fietsen. De drukpunten van de zitbotjes moeten precies overeenkomen met de breedte van het fietszadel. Als het zadel niet is afgestemd op deze afstand, biedt het zitoppervlak onvoldoende ondersteuning.

Bij een te smal exemplaar vallen de drukpunten buiten het zadel. Je kan dan last krijgen van een slapend of tintelend gevoel rond je zitbotjes. Is je zadel te breed? Dan ga je verder naar voren zitten en geeft je zadel eveneens te weinig ondersteuning. Bij vrouwen is de afstand tussen de zitbotjes meestal groter. Daarom hebben vrouwen vaak een breder zadel nodig. Door het meten van de drukpunten weet je precies hoe breed hij moet zijn.“

Effect lichaamsgewicht op fietszadel

Waar moet je nog meer rekening mee houden als je op zoek gaat naar het juiste zadel?
“De vorm en de dikte moeten passen bij je zithouding. Iedere fietser heeft een andere houding. De recreatieve fietser zit bijvoorbeeld meer rechtop dan de sportieve fietser. Dat zorgt voor een heel andere gewichtsverdeling. Als je rechtop fietst, hangt je totale lichaamsgewicht op het zadel. Je hebt dan een zadel nodig dat meer demping en ondersteuning biedt dan eentje voor de sportieve fietser, die meer naar voren hangt.”

Zadelpijn

Hard of zacht fietszadel. Zadelpijn. In de fietsspecial in ACSI FreeLife 3-2018 vind je de antwoorden op de andere vier prangende vragen.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Zo kies je jouw perfecte fietszadel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht