De voorwielmotor
Voorwielmotoren zijn zeldzaam geworden. Ze komen bijna alleen voor op de goedkopere e-bike, omdat ze onnatuurlijk ondersteunen en ook het stuurgedrag negatief beïnvloeden.
+ kan gemakkelijk achteraf worden ingebouwd
+ zeer lage prijs
– Heeft door zijn positie een negatieve invloed op het rij- en stuurgedrag
– Ondersteunt nogal onnatuurlijk, bij sommige e-bikes is een duidelijke voor- of achterlopende respons op te merken
De middenmotor
Middenmotoren zijn populair. Ze zijn verkrijgbaar als krachtige e-mountainbike- of als soepele stadsfietsuitvoering. Door het centrale zwaartepunt garandeert deze aandrijving een fietsachtig rijgevoel.
+ veel varianten, van soepel tot krachtig
+ centraal zwaartepunt, goed rijgedrag
+ ondersteunt meestal zeer direct en harmonieus, goede trekkracht bergop
– hoge slijtage aan ketting en tandwielen
– bij slijtage niet te herstellen, zelden aan te passen
De achterwielmotor
Deze aandrijving op de achternaaf geeft degelijke kracht. De achterwielmotor is vaak terug te vinden bij pedelecs. Ze zijn stil, ketting en tandwielen slijten maar weinig.
+ meestal krachtig, erg stil
+ energieherstel is mogelijk, weinig slijtage ketting en tandwielen
– balans e-bike kan door gewichtsverdeling achter komen te liggen
– ondersteuning voelt soms wat onnatuurlijk
Welke soort accu’s zijn er?
Het aanbod wordt bepaald door twee soorten: op het frame gemonteerde (zie foto 1) en bijna onzichtbaar geïntegreerde batterijen (zie foto 2). Welke batterij bij je past, is een kwestie van smaak. Geïntegreerde batterijen geven de elektrische fiets een opgeruimde uitstraling. Meestal kunnen ze net als losse accu’s losgekoppeld worden opgeladen. Dit is ideaal voor kampeerders die de batterijen in de caravan willen opladen en minder gewicht op het fietsenrek willen hebben. Wel moet je tijdens het transport de batterijhouder afdekken.


Welke accucapaciteit?
Niet elke e-bike heeft noodzakelijkerwijs de maximaal mogelijke batterijcapaciteit nodig. De capaciteit van de batterij wordt uitgedrukt in wattuur. Op dit moment is vijfhonderd wattuur de standaard. Hoeveel kilometers je daarmee aflegt is niet alleen afhankelijk van de motor. Het geselecteerde ondersteuningsniveau, het totale gewicht van e-bike en bestuurder, het terrein en de buitentemperatuur hebben allemaal invloed op je actieradius.
De meeste systemen geven het resterende bereik aan op het display of in de app. Een grote accucapaciteit is niet altijd nodig, voor korte afstanden kan een beperkte capaciteit voldoende zijn. Vooral als je onderweg niet altijd de meeste ondersteuning nodig hebt.
Moet ik de accu onderhouden?
Jazeker! Een goed behandelde batterij gaat langer mee. Als de e-bike niet wordt gebruikt dient de batterij bij ongeveer 15 °C voor de helft opgeladen opgeslagen te worden. Vermijd daarbij direct zonlicht.
Bron: MPS, foto’s: Benjamin Hahn, tekst: Holger Schwarz