ACSI FreeLife

Menu

Nieuw: de high-speed e-bike

De nieuwe high-speed e-bike is ook te koop in Nederland. Nu mag je er nog maar 25 km/u mee rijden, vanaf 2017 45 km/u. 

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
fiets

Wel eens op een e-bike gereden? Dan weet je dat het leuk is, en dat het comfortabel rijdt; door de extra ondersteuning worden fietstochten naar bergbestemmingen aantrekkelijker en lange afstanden beter bereikbaar. Ook tijdens een kampeervakantie is het een populair vervoersmiddel.

Een gewone e-bike levert trapondersteuning tot 25 km/u, maar de nieuwe high-speed e-bike is een soort fiets die ondersteuning levert tot 45 km/u. Interessant voor thuis, maar ook zeker voor tijdens je vakantie! Maar let op: tot 1 januari 2017 gelden nog speciale regels voor deze nieuwe e-bike.

Maximaal 25 km/u

Tot 1 januari 2017 mag je in Nederland maximaal 25 km/u rijden met e-bikes, high-speed of niet. Omdat er nog geen speciale wetgeving is voor de high-speed-versie, is de wetgeving gelijk aan die voor de snorfiets. Dat betekent dat je een blauw kentekenplaatje nodig hebt om een snelle e-bike te kunnen rijden.

Je moet tevens minimaal 16 jaar zijn, in het bezit zijn van een AM- of B-rijbewijs en op het fietspad rijden met de e-bike. Een helm dragen is niet verplicht. Hoe de regelgeving omtrent de high-speed e-bikes is in het buitenland, is nog niet bekend.

Voor een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/u heb je in Nederland geen rijbewijs, kenteken, verzekering of helm nodig.

Ná 1 januari 2017

Na 1 januari 2017 gaan andere regels gelden voor de high-speed e-bikes; regels die momenteel ook voor bromfietsen gelden. Je hebt dan een geel kentekenplaatje nodig in plaats van het blauwe en mag 45 km/u rijden. Of je een helm moet gaan dragen, is nog niet bekend. De Nederlandse overheid onderzoekt nog wat vanaf 2017 de juiste plek op de weg gaat zijn voor high-speed e-bikes.

Meer lezen over e-bikes, de veiligheid en de toenemende populariteit? In de 2-2015 editie van ACSI FreeLife lees je een uitgebreid artikel.

bestel magazine

Interesse in een elektrische fiets, die handig is voor onderweg? In de ACSI Webshop kun je een van de twee elektrische vouwfietsen aanschaffen: de E-4motion Maxi of de E-4motion Mini.

bron: Bovag, foto: Fietsberaad

Praat mee

Praat mee: Nieuw: de high-speed e-bike

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht