ACSI FreeLife

Menu

Advertorial: Kamperen met elektrische fietsen

Veel kampeerders combineren de kampeervakantie met het maken van flinke fietstochten. De elektrische fiets is de afgelopen jaren enorm in populariteit gegroeid, ook onder kampeerders. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een elektrische fiets? En waar moet je allemaal op letten als je een elektrische fiets meeneemt op kampeervakantie?

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Stella fietsen

De elektrische fiets heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van de gewone fiets, of zelfs ten opzichte van de auto. Enkele praktische voordelen zijn dat de elektrische fiets lage kilometerkosten heeft en geen uitstoot van CO2. Je hoeft niet lang te zoeken naar die ene parkeerplek en je hoeft ook geen hoge parkeerkosten te betalen.

Langere afstanden afleggen

De elektrische fiets werkt door middel van een klein motortje dat zorgt voor trapondersteuning. Hierdoor krijg je tijdens het fietsen een aangenaam duwtje in de rug. Met veel minder moeite kan hierdoor een hogere snelheid behaald worden. Het is daardoor mogelijk om langere afstanden af te leggen in een kortere tijd. Zo kun je nog meer genieten van de omgeving en dat is natuurlijk tijdens de vakantie heerlijk.

Nieuwe plekjes ontdekken

Met de elektrische fiets ben je vaak flexibeler dan met de auto. Op deze manier kun je met een groter gemak de mooiste plekken ontdekken tijdens je kampeervakantie. De natuur en de omgeving ontdekken vanaf de fiets is natuurlijk veel mooier dan vanuit de auto.

Gezondheid

Fietsen is erg goed voor de gezondheid. De elektrische fiets is dan ook erg geschikt voor mensen met lichamelijke klachten. Het fietsen kost veel minder kracht, waardoor bijvoorbeeld knie- en heupklachten minder aanwezig zijn. Je conditie blijft beter en je bent daardoor ook een stuk mobieler tijdens de kampeervakantie.

Tips voor het meenemen van een elektrische fiets

Er is een aantal aspecten waar je op moet letten bij het meenemen van de elektrische fiets op kampeervakantie. Denk hierbij aan het onderhoud, zorgen dat de accu altijd opgeladen kan worden en het veilig vervoeren van de elektrische fiets.

Onderhoud

Voordat je vertrekt is het belangrijk om de elektrische fiets goed te controleren. Bij grote gebreken is het verstandig om naar de fietsenmaker te gaan. Zelf kun je wel gemakkelijk de volgende onderhoudswerkzaamheden uitvoeren:

 • Controleer de banden en pomp ze op wanneer nodig
 • Maak de elektrische fiets regelmatig schoon en smeer de ketting
 • Controleer of alle bouten en schroeven goed vast zitten
 • Controleer de remblokjes of remschijven
 • Controleer de verlichting
 • Volg de instructies van de leverancier op met betrekking tot de accu. Door hier goed mee om te gaan behoudt de accu de actieradius. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk de accu direct op te laden wanneer deze leeg is. Diepte-ontlading kan de prestatie van de accu negatief beïnvloeden.

Altijd een opgeladen accu

Om optimaal te genieten van de kampeervakantie met de elektrische fiets is het belangrijk om altijd een opgeladen accu te hebben, zodat de trapondersteuning blijft werken. Hier volgen enkele tips:

 • Neem een reserve accu mee voor de elektrische fiets, dan heb je er altijd twee
 • Probeer de accu onderweg op te laden waar dat mogelijk is, bijvoorbeeld bij een restaurant
 • Neem een omvormer (12 volt naar 230 volt) of een mobiele reislader mee in de caravan

Vervoer en veiligheid

Het veilig vervoeren van de elektrische fietsen tijdens een kampeervakantie staat natuurlijk voorop. Je wilt geen gevaarlijke situaties creëren of schade veroorzaken. Zo kan bij het verkeerd laden van de elektrische fietsen de wegligging van de combinatie verslechteren en instabiel worden.

Bepaal de beste manier van vervoer

Er zijn veel verschillende manieren om elektrische fietsen te vervoeren richting de vakantiebestemming. De beste manier van vervoeren is afhankelijk van de combinatie waar je mee rijdt. De disseldruk en gewichtsverdeling is belangrijk. Zo kan je ervoor kiezen de fietsen als volgt mee te nemen:

 • Op de dissel
 • Achterop de caravan
 • Eén fiets voorop de dissel en één achterop
 • In de caravan
 • Bovenop de trekauto

In een eerder artikel ‘Zo vervoer je e-bikes’ door technisch expert Joop Stam is uitgebreid ingegaan op de aandachtspunten die bij iedere methode komt kijken.

Accessoires in de auto vervoeren

Het is in ieder geval aan te raden om alle accessoires van de elektrische fietsen in de auto te vervoeren. Ten eerste is dit aan te raden om schade aan de losse accessoires te voorkomen, daarnaast scheelt het veel gewicht op de dissel of achterop de caravan. Hierdoor is de wegligging van de combinatie makkelijk te beïnvloeden.

Veilig fietsen

De aandacht voor veiligheid is niet alleen tijdens het vervoer van de fietsen van belang. Ook tijdens het gebruik van de fietsen op de vakantiebestemming is het belangrijk om te letten op de veiligheid. Met de elektrische fiets kan het soms wat moeilijk manoeuvreren zijn door bochten of over wat ruiger terrein. Daarnaast is het voor overig verkeer moeilijk inschatten hoe snel een elektrische fiets tegenwoordig is, waardoor de kans bestaat dat je niet altijd voorrang krijgt op plekken waar je dat wel verwacht.

Praat mee

Praat mee: Advertorial: Kamperen met elektrische fietsen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht