ACSI FreeLife

Menu

Buiten koken is veruit favoriet

Eén van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een kampeervakantie is lekker eten. Als er niet buiten de deur wordt gegeten, kookt ruim de helft van de kampeerders buiten: op de skottelbraai, de barbecue of een los kookpitje onder de luifel.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
2
2
ReactiesPraat mee

Zo blijkt uit onderzoek van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs die van woensdag 7 tot en met zondag 11 oktober plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. Bijna een kwart van de kampeerders komt door al dat eten twee kilo aan tijdens de vakantie. Maar die zijn er volgens het onderzoek ook zo weer vanaf.

Koken op het gastoestel

Iets minder dan de helft (47%) van de kampeerders kookt op het gastoestel van de caravan of camper. Het merendeel van de kookactiviteiten vindt buiten plaats. De skottelbraai – een soort wok die rechtstreeks op de gasfles wordt aangesloten – is daarbij het populairst: 23% van de kampeerders kookt de avondmaaltijd op de ‘skottel’.

Daarmee lijkt de barbecue (10%) van zijn troon verstoten. Als reden om geen gebruik te maken van het kooktoestel aan boord van de camper of caravan zegt 51% graag in de buitenlucht te willen koken. Ruim 20% kookt onder de luifel om vervelende kookluchtjes en bakspetters in het kampeermiddel te voorkomen.

Vakantiekilootjes

Aan inbouwapparatuur overigens geen gebrek in de doorsnee caravan of camper: kooktoestel, warmwaterboiler, koelkast met vriesgedeelte… Ruim 20% van de ondervraagden is dik tevreden over de uitrusting aan boord. Wensen zijn er nog wel: 30% wil graag een afzuigkap, bij 18% staan meer gaspitten op de verlanglijst en ook de oven en magnetron zijn met respectievelijk 35% en 23% populair.

Hoewel de meeste kampeerders het niet te gek maken met eten en drinken, geeft 22% aan toch wat kilootjes aan te komen tijdens de vakantie, iets meer dan 2 kg. Het meest ‘gezondigd’ wordt er met een wijntje (23%), lekkere kaasjes (13%) of een ijsje (13%). Omdat de gewichtstoename meevalt, is de noodzaak om direct in actie te komen ook minder groot: voor 19% geldt dat de kilo’s er direct af moeten. Voor 73% moeten de kilo’s er wel af, maar heeft dat geen haast. “Als ze er maar af zijn voor de volgende vakantie”, aldus een van de ondervraagden.

Ga voor meer informatie over de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, activiteiten en deelnemers naar de website van de beurs.

kaartjes met korting

Praat mee

 1. H
  H.Ramakers

  Ik kook altijd buiten op de skottle , verse groenten geen kant en klaar of uit blik . Maak gebruik van streekproducten , gevarieerd eten , aardappelen , pasta of rijst . Geen baklucht in de caravan of voortent . Wij houden van lekker eten maar hoeven niet de hele avond en nacht van de baklucht te genieten .

  Reageer
  0
  0
 2. W

  Ook wij genieten in de vakantie van lekker eten en drinken, maar doordat we veel bewegen ( Fietsen en Lopen) vallen de kilo’s die we aankomen wel mee.
  We vallen eerder nog iets af.
  Da’s netjes toch?

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Buiten koken is veruit favoriet

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation