ACSI FreeLife

Menu

Better safe than sorry, alarmsystemen getest

Alarminstallaties zouden inbrekers moeten afschrikken. Maar niet alle systemen doen dat overtuigend en sommige hebben duidelijke tekortkomingen. ACSI FreeLife test drie alarmsystemen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Alarmsystemen getest

Het is raar, maar waar: vrijwel geen enkele camper of caravan is af fabriek goed beveiligd tegen inbraak. Integendeel zelfs. Voor doorgewinterde criminelen vormen opbouwdeuren of -ramen geen serieuze horde. Met een eenvoudige schroevendraaier is die horde al te nemen.

Als caravan- of camperbezitter moet je daar toch niet aan denken. En wat nog erger is, als je diezelfde schroevendraaier op de juiste plaats voor het deurslot van de Ducato-bestuurderscabine gebruikt, heb je ook deze in luttele seconden open.

Snel ingebouwd

Wat kun je eraan doen? Als je een fatsoenlijke basisbeveiliging wenst, zul je zelf initiatief moeten nemen. De eerste stap is in elk geval de inbouw van een alarmsysteem, want dat herkent een poging tot inbraak direct en laat een luid alarm afgaan. De kampeerders, passanten en campingburen worden daardoor gewaarschuwd, de inbrekers voelen zich betrapt en worden in het gunstigste geval verjaagd. In elk geval zullen ze niet lang meer in de camper willen blijven om de kans dat ze gepakt worden te verkleinen.

Alarmsystemen getest

Het goede nieuws is dat alarmsystemen niet zo duur zijn, meestal tussen de € 300 en € 400. Ook de inbouwtijd valt wel mee. Een handige garage of specialist bouwt een van de alarmen in deze test in twee uur in. Opmerkelijk is wel dat het aanbod aan alarmsystemen niet zo groot is. Op het eerste gezicht komen drie systemen in aanmerking voor je kampeermiddel. En kijk je nog eens verder naar wat de systemen echt kunnen, dan blijkt het aanbod goede systemen nog kleiner. En is de keuze dus eigenlijk snel gemaakt.

Trucjes

Dan komen we bij de geteste alarmsystemen. Van accessoirespecialist Reimo bekeken we de CNA HPS 850, CaraControl stelde het alles-aan-boord Veiligheidspakket ter beschikking en als laatste bekeken we de Thitronik WiPro III safe.lock.

Voor de test gebruikten we de gangbare ‘gereedschappen’ van professionele inbrekers. En dan blijkt hoe creatief inbrekers te werk gaan en hoe slim een alarmsysteem moet zijn om alle trucjes van inbrekers te weerstaan. Slechts een systeem bleek in de test daartoe in staat, de Thitronik WiPro III safe.lock. Het systeem van Thitronik biedt niet alleen goede veiligheid, het is ook makkelijk te bedienen en er zijn veel uitbreidingen mogelijk, die makkelijk zijn toe te voegen. Zelfs het beste alarmsysteem is echter maar een bouwsteen in de totale beveiliging.

Bekijk de testresultaten

Wil je graag weten wat de plussen en minnen zijn van de drie verschillende alarmsystemen? Lees dan het hele artikel in ACSI FreeLife 2-2021.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Better safe than sorry, alarmsystemen getest

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht