ACSI FreeLife

Menu

Winteraccessoires

Tijdens de koude wintermaanden word je op de camping onherroepelijk geconfronteerd met vorst en vaak ook sneeuw. Dan is het belangrijk dat je de juiste winteraccessoires bij je hebt. Zo kom je goed beslagen ten ijs!

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Zonder schop en bezem ben je tijdens het winterkamperen nergens. Als er verse sneeuw is gevallen, wil je die probleemloos opzij kunnen schuiven. En dus behoren deze hulpmiddelen absoluut tot de winterse basisuitrusting. Maar er zijn nog heel wat andere accessoires die ’s zomers niemand zou inpakken maar ’s winters het campingleven danig veraangenamen.

Kou en tocht : au revoir!

Het belangrijkste is dat je jouw kampeermiddel tegen de invloeden van het winterweer beschermt. Kou, tocht en sneeuw moeten buiten blijven. Vinden ze toch een weg naar binnen, dan is de lol van winterkamperen er snel af.

Bovendien verbruikt de kachel dan nog meer gas, en je verbruikt sowieso al aardig wat. Om te voorkomen dat de warmte binnen niet verloren gaat, zijn er speciale isolatiematten voor tegen de ramen in de handel. Die hebben een speciaal laagje waar sneeuw van afdruipt.

Plankjes onder de uitdraaisteunen

Voor de voorwand bestaat speciaal folie dat het hele oppervlak beslaat, van de bovenste naad tot en met de disselbak en dus ook meteen het raam ertussen. Heel nuttig, want stel je voor dat de disselbak dichtvriest en je de gasflessen niet meer kunt bedienen… de gevolgen laten zich raden.

De dissel zelf is overigens ook gevoelig voor vrieskou en moet je ook beschermen tijdens het winterkamperen. Tegels of plankjes onder de uitdraaisteunen voorkomen dat ze wegzakken in de grond als de dooi intreedt.

Hier onder vier taken voor een comfortabel verblijf op de wintercamping en de bijbehorende winteraccessoires.

1.Weg met de sneeuw
Een sneeuwschep mag niet ontbreken in je bagage, anders moet je in het uiterste geval door een dik pak sneeuw ploeteren om te gaan douchen. Campinguitbaters maken meestal namelijk alleen de hoofdpaden van het terrein sneeuwvrij. Voor de rest zijn de kampeerders zelf verantwoordelijk. Bovendien kun je er eenvoudig een wal rond de caravan mee opwerpen, waarmee je de tocht weghoudt die anders onder de caravan door trekt.

Een bezem en ladder komen van pas als er te veel verse sneeuw op het dak van de caravan en voortent ligt. Dat is minder noodzakelijk als je een beschermend dak boven de caravan hebt, maar ook daarvan moet je af en toe de sneeuw verwijderen.

2.Dáááág kou in de voortent!
Zonder voortentvloer heeft een wintervoortent eigenlijk nauwelijks nut. Anders neem je de sneeuw die je voor de voortent hebt afgeklopt gewoon mee. Vloerbedekking voor de winter rust zoals bij Isabella op een vlies van kunststof, met daaronder nog een gewoon grondzeil. Eenvoudiger is een isolerend voortenttapijt, dat overigens niet direct op de grond mag liggen omdat het dan kan vastvriezen en scheuren als je het weer weghaalt.

Tip: leg er een oud vloerkleed onder.
Een tochtstrook voorkomt dat de kou onder de caravan door de voortent in waait. Merken als Fiamma en Hindermann hebben die standaard in het assortiment. Zorg verder voor extra steunen voor het dak van de voortent. Tentfabrikanten bieden doorgaans speciale stangen, maar een stevige houten lat die je tussen de dakstangen en vloer klemt werkt ook.

3.Standvastig in de sneeuw
Houten plankjes voorkomen dat de uitdraaisteunen vastvriezen aan de sneeuw of wegzakken als het begint te dooien. Sowieso is het raadzaam om een caravan te kopen met wat bredere voeten aan de uitdraaisteunen. Daarmee wordt het gewicht over een groter oppervlak verdeeld, wat zeker op een besneeuwde bodem wenselijk is.

Een tractiemat, kunststof vlies, wig of plankje onder de wielen voorkomt dat die wegzakken in de sneeuw. Een hoes over de dissel voorkomt dat de handrem door sneeuw of ijs vastvriest en beschermt ook meteen tegen vuil en zon. Zo’n kap vind je in het assortiment van koppelingsfabrikanten als Al-Ko en accessoirespecialist Fritz Berger.

4.Warm ingepakt
Thermomatten voor het raam beschermen zowel tegen de zon als tegen de kou. Dat laatste houdt in dat het isolerende materiaal voorkomt dat er (al te veel) warmte van binnenuit via het raam naar buiten trekt, wat natuurlijk zonde van het stoken zou zijn. De thermomatten bevestig je met drukknoppen, lussen of een rits over het raam.
Overdag kun je ze oprollen, zodat er gewoon licht naar binnen schijnt. Hindermann maakt de matten zodanig dat ze precies op het raam passen.

Een dekzeil voor de disselbak is onontbeerlijk. Achter de klep staan immers de gasflessen en het laatste wat je tijdens het winterkamperen wil is dat je daar niet meer bij kunt omdat de klep is dichtgevroren. Dergelijke dekzeilen, die de hele voorwand en dus ook meteen het raam bedekken, vind je onder meer hier.

Vergeet ten slotte zeker ook niet een winterafdekking voor de koelkastventilatie mee te nemen. Via dat rooster gaat er anders namelijk veel warmte verloren, en bovendien is de kans reëel dat de koelkast niet meer goed werkt als er te veel kou op inwerkt.

Met bovenstaande winteraccessoires kun je op pad. Rest ons nog je heel veel plezier te wensen tijdens het winterkamperen!

Tekst: MPS, Benjamin Büchner, foto’s: Thomas Cernak, archief

Praat mee

Praat mee: Winteraccessoires

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation