ACSI FreeLife

Menu

Truma waarschuwt voor mogelijkheid gaslek

Truma heeft vastgesteld dat de Truma gasbuitenstopcontacten en twee koppelingen voor de gasafname kunnen leiden tot een gaslek. Het gaat alleen om producten met een gele gaskraan.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Truma Gas Außensteckdose

Er zijn volgens Truma nog geen gevallen gemeld waarbij er een ontploffing of verwonding is ontstaan door een gaslek. Maar om alle risico’s uit te sluiten heeft Truma samen met leverancier Gimeg besloten alle betrokken producten te vervangen. De kans dat de gaslek optreedt is volgens Truma heel klein.

Risico producten

Dit zijn de producten waarop het risico op een gaslek bestaat:

 1. Truma gas-buitenstopcontact
  in wit, ivoor of zwart (zie hoofdfoto van dit bericht)
 2. Koppeling AKV-8-M
  Verlengstuk-koppeling-snelsluitende klep (zie foto 2 bij dit bericht)
 3. Koppeling KV8-M
  Koppeling-snelsluitende klep (zie foto 3 bij dit bericht)

Ik heb zo’n product, wat nu?

De fabrikant raadt aan de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

 •  Zorg ervoor, dat de gasinstallatie meteen buiten gebruik wordt gesteld. Sluit daarvoor de flessen of de gastank of de externe gastoevoer. Als het gas-buitenstopcontact aan een afzonderlijke afsluitkraan (bijv. aan het zogenoemde ventielblok) is aangesloten, is het voldoende om alleen deze afsluitkraan te sluiten.
 • Als er een dekzeil is, moet je zorgen voor een goede ventilatie.
 • Controleer de codering onder aan de gele gaskraan (zie foto 4 bij dit bericht). Daarvoor moet je eventueel de ring draaien om de codering af te kunnen lezen. Let erop dat er tijdens de controle geen ontstekingsbronnen in de buurt zijn.
 • Als jouw product een codering heeft van …01-2016… tot …01-2017…, neem dan voor een kosteloze vervanging contact op met jouw dealer, een servicepartner van Truma of het Truma servicecentrum. Alleen opgeleid, gekwalificeerd personeel mag het product vervangen. Dit kan in enkele stappen worden gedaan. Gebruik de gasinstallatie niet totdat het product vervangen is. Open de afzonderlijke afsluitkraan (bijvoorbeeld aan het zogenoemde ventielblok) niet opnieuw.
 • Als je product een andere codering heeft dan in de bovenstaande tabel, kun je de gasinstallatie zonder bezwaar weer gebruiken.

De dealer waar je het product hebt aangeschaft kan voor vervanging zorgen. Bij vragen kun je contact opnemen met het Truma Service Centrum.

 

Praat mee

Praat mee: Truma waarschuwt voor mogelijkheid gaslek

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht