ACSI FreeLife

Menu

Outdoorjassen: door weer en wind

Kamperen in de herfst is helemaal geen probleem. Met de juiste outdoorgear kun je prima buiten overwinteren. ACSI FreeLife testte daarom zestien verschillende outdoorjassen om te kijken welke jacks het herfstige weer het best het hoofd kunnen bieden.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

De jassen werden getest op draagcomfort, praktische bruikbaarheid en bescherming tegen regen en wind. De jas is een echte multitasker: hij moet waterdicht zijn maar lichaamsvocht kunnen afvoeren en hij moet winddicht zijn, maar wel ademen. Er zijn verschillende materialen, soorten en merken verkrijgbaar. Het testteam heeft dan ook een selectie gemaakt waarin zoveel mogelijk verschillende soorten aan bod komen: jassen van merinowol tot synthetische vezels, jassen met en zonder membraan en gevoerde modellen.

Draagcomfort

Comfort is natuurlijk een van de belangrijkste aspecten bij het aanschaffen van een nieuwe outdoorjas. Jassen van Patagonia, Marmot, Outdoor Research en Schöffel zijn zeer rekbaar, vormen zich naar je lichaam en hebben daarom een optimaal draagcomfort. Andere merken, zoals Jack Wolfskin en Vaude zijn wat warmer en volledig winddicht, maar door het membraan ook wat stijver. Isolatie komt op de eerste plaats bij bijvoorbeeld Norrøna en Icebreaker.

Praktisch gebruiksgemak

De jassen zijn stuk voor stuk uitgerust met veel zakken en ritsen voor geld, smartphones of sleutels. Het testteam heeft voornamelijk gekeken naar de zin en onzin van deze details in de jacks. Voor actieve kampeerders zijn er ritssluitingen onder de armen, PitZips, die zich goed nuttig kunnen maken voor ventilatie. Opvallende merken in het praktisch gebruiksgemak zijn Vaude, Schöffel, Jack Wolfskin, Marmot en Patagonia.

Bescherming tegen regen

De geteste outdoorjassen zijn allemaal softshells en deze zijn niet volledig waterdicht. De jassen zijn immers niet gemaakt voor continue regen. Ze moeten echter wel tegen een korte regenbui of een niet aflatende motregenbui kunnen. Er zitten veel verschillen in de uiteenlopende merken met betrekking tot waterdichtheid, merkte het testteam tijdens een drie minuten durende regendouche. Grote winnaar was het waterdichte softshell jack van Jack Wolfskin, opgevolgd door Patagonia, Vaude en Schöffel.

Wil je een uitgebreid overzicht van de geteste jassen en zien welke jas als beste uit de test is gekomen? Lees dan het volledige artikel in het magazine: ACSI FreeLife 6-2015.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Outdoorjassen: door weer en wind

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation