ACSI FreeLife

Menu

Nieuw: Knaus Camp Connect Car

De Knaus Sky I vormt de basis, binnenin zit heel veel elektronica van Xtronic. Nog nooit was een camper zo nauw verbonden met het digitale universum. Wij hebben hem uitgeprobeerd.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Het zogenaamde Camp-connectsysteem verbindt de apparaten aan boord onderling, de eigenaar met zijn mobiele telefoon en de camper met de buitenwereld. Xtronic rekt met het Knaus Camp Connect systeem de grenzen van het met elkaar verbinden van apparatuur flink op.

Voorloper

Knaus is op dit gebied sowieso al een voorloper in de camper- en caravanbranche. Desondanks heeft het bedrijf het aanbod van Xtronic om samen te werken graag aangenomen. De systeemontwikkelaars uit de Duitse stad Böblingen zijn een belangrijke speler in de auto-industrie en hebben op dit gebied erg veel ervaring. “We wilden met deze samenwerking laten zien hoe ver je op dit gebied kunt gaan”, aldus Alexander Wehrmann, woordvoerder van Knaus-Tabbert. Het antwoord luidt: heel ver.

Veel basisfuncties van Knaus Camp Connect zijn al bekend door systemen als de iNet Box van Truma of de Mobile Home Automation van Alphatronics. De verlichting, de verwarming of de airconditioning kun je bijvoorbeeld centraal sturen via een app op je tablet, smartphone of iWatch. Binnenin de camper kun je dit sturen via WLAN, van buitenaf via een verbinding per mobiele telefoon. Al langer is bekend dat het niveau van de watertank en de accu op het display getoond kunnen worden. Hetzelfde geldt ook voor de besturing van de muziekinstallatie of de televisie.

Veiligheidsaspecten

Nieuw is dat Xtronic naast deze functies ook veiligheidsaspecten in het connectsysteem heeft ingebouwd. In de zijspiegels, op de voorruit en aan de achterzijde zijn camera’s bevestigd. Via deze camera’s kan de bestuurder de camper niet alleen goed manoeuvreren, de inzittenden kunnen via het display ook in de gaten houden of er iemand buiten is. Ook aan boord zijn bewegingsmelders en een gasalarm. Deze melders hebben vooral tot functie om het licht automatisch in te schakelen wanneer je de camper of de toiletruimte betreedt. Je kunt ze in een handomdraai deactiveren.

‘Connecten’ betekent voor Xtronic ook het verbinden van het systeem met de buitenwereld. In het menu zie je een ‘bestuurder’ waarachter je in de toekomst actuele informatie over nabijgelegen campings en camperplaatsen kunt vinden. Idealiter kan het Knaus Camp Connect systeem in de toekomst zelfs laten zien welk bedrijf, als er een gasfles leeg is, het dichtste bij is om deze te vullen. Wie thuis een Smart Home-systeem heeft, moet dit onderweg kunnen raadplegen.

Verkrijgbare apparaten

Het meest interessante is evenwel de werkwijze van Xtronic. Anders dan Truma met de iNet Box of Alphatronics met de Mobile Home Automation produceert het bedrijf uit Böblingen geen van de gebruikte apparaten zelf. Xtronic gebruikt alleen in de handel verkrijgbare apparaten. De vulstand van de gasflessen wordt aangegeven op basis van de Gaslevel van Gaslock. De airco is van Dometic en de verwarming van Truma.

“Wij stellen alleen het platform ter beschikking waarop apparaten die hiervoor door de fabrikant zijn vrijgegeven, kunnen worden aangesloten”, vertelt Daniel Schmid, bedrijfsleider van Xtronic. Hoe meer fabrikanten meedoen, des te aantrekkelijker het systeem uiteindelijk is.

Dit open einde betekent ook dat het Camp-connectsysteem niet exclusief ter beschikking staat van Knaus-Tabbert. Hoewel het bedrijf er waarschijnlijk wel de nodige inspiratie uit zal putten, gaat de versie van de Sky I 650 LEG die bij Xtronic staat waarschijnlijk niet in productie. Het is dan ook goed mogelijk dat Xtronic zijn systeem in de toekomst ook ter beschikking zal stellen aan andere camperfabrikanten.

Conclusie

Truma heeft voor de aansturing van zijn apparaten de iNet Box, Teleco ontwikkelt de Hub II en Alde heeft de Smartcontrol. De branche heeft, ondanks CI-Bus (Caravaning Industrie Verband-BUS), nog geen gemeenschappelijke standaard ontwikkeld en een ieder vindt nog zelf het wiel uit. Wat dit betreft is de benadering van Xtronic prijzenswaardig.

Als nieuweling in dit segment staat deze onderneming boven de concurrentieverhoudingen in de branche en verkeert daarmee wellicht in de positie om de digitale bedieningswirwar te verminderen dan wel te verhinderen. Hoewel niemand afstandsbediening per app echt nodig heeft voor de verwarming, verlichting of koelkast, worden deze, als ze eenmaal aan boord zijn, toch vaak gebruikt.

Bron: MPS: Benjamin Büchner, Foto’s: Andreas Becker

Praat mee

Praat mee: Nieuw: Knaus Camp Connect Car

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation