ACSI FreeLife

Menu

8 tips voor gebruik sneeuwkettingen

Ga jij komende winter met je caravan of camper richting de Alpen? Dan kun je niet zonder sneeuwkettingen. Maar waar moet je op letten als je sneeuwkettingen hebt gemonteerd?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
sneeuwtips

Allereerst is het handig om te weten dat er drie verschillende systemen zijn. Sneeuwkettingen die je met een kabel of een een beugel kunt sluiten sluiten of als het type snelmontage. Hier moet je op letten als je sneeuwkettingen gebruikt.

8 tips voor sneeuwkettingen

  1. Sneeuwkettingen moeten goed passen. Let op bij het kopen op de maat van je winterbanden. Die vind je in de papieren van de auto.
  2. Zorg dat je een goede uitrusting bij je hebt van werkhandschoenen, hoofdlampje, isolatiematje voor je knieën en veiligheidsvest.
  3. Sneeuwkettingen moet je altijd op de aangedreven wielen monteren. Ook voor voertuigen met vierwielaandrijving zijn sneeuwkettingen verplicht. Check het boekje van de auto om te controleren om welke banden de kettingen moeten worden gelegd.
  4. Sneeuwkettingen mogen niet meer dan een centimeter speling met het loopvlak van de band hebben. Controleer dat nogmaals na circa honderd meter rijden.
  5. Leg de kettingen er op tijd om. Als je al vast in de sneeuw zit, wordt het omleggen van sneeuwkettingen moeilijk.
  6. Zorg dat je niet te snel rijdt. Met kettingen mag je hooguit vijftig kilometer per uur rijden.
  7. Wie voorzieningen als ESP en ASR in de auto of camper heeft, kan die tijdens het rijden in de sneeuw beter uitschakelen, omdat er soms te weinig grip voorhanden is.
  8. Haal de kettingen er op tijd af. Gebruik de sneeuwkettingen alleen bij een gesloten sneeuwdek, anders beschadigen zowel kettingen als wegdek.

Rijstijl

Met kettingen alleen ben je er nog niet. Als jij in de winter op pad gaat met de camper of caravan dan vraagt dat om een andere rijstijl en is het verstandig om overal op voorbereid te zijn.

Waar moet je allemaal (extra) alert op zijn als de wegen zijn veranderd in sneeuw- of ijspistes? In de winterspecial van ACSI FreeLife 7-2016 zetten we het voor jou allemaal op een rijtje.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: 8 tips voor gebruik sneeuwkettingen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht