ACSI FreeLife

Menu

Testteams volgen caravanrijtraining

Kennismaken CataloniëLevensgenieters Mildred en Jan, Actievelingen Stephan en Kim en Harald (namens het team Gezinskampeerders) kwamen zaterdag 18 augustus samen bij De Greeff Caravan-Recreatie in Grave voor een caravanrijtraining. Door Arno, Stef en Eddie van Smits Opleidingen uit Oss werden ze klaargestoomd voor de ACSI FreeLife TestTour door Catalonië die begin september van start gaat.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
caravantraining2018 168

“Statistisch gezien gaat iemand van ons vandaag verongelukken in het verkeer”, Arno heeft hiermee meteen de volle aandacht van de teams. Dat klinkt heftig! We zitten in de koffiecorner van De Greeff Caravan-Recreatie in Grave waar Arno Smits, eigenaar van Smits Opleidingen uit Oss, de caravanrijtraining aftrapt met een korte theorieles. “Het verschil tussen leven en dood in het verkeer is één seconde. Het is goed om je hier bewust van te zijn. Het kan iedereen overkomen, het hoeft niet aan jezelf te liggen. Veiligheid begint wél bij jezelf. Dus je kunt het beste rust bewaren tijdens het rijden, zodat je tijd hebt om te reageren. En daarbij moet je combinatie technisch in orde zijn.”

Verantwoordelijkheid

Voordat het praktijkgedeelte van de caravanrijtraining begint deelt Arno een document uit waarin de belangrijkste theorie staat beschreven. Hij ligt het een en ander uit: “Als bestuurder ben je altijd zelf verantwoordelijk als je vertrekt. Ook al heeft de een de caravan aangekoppeld en gaat de ander rijden, je kunt de verantwoordelijkheid nooit afschuiven op iemand anders. Als bestuurder moet je de laatste check doen voordat je gaat rijden.”

Kentekenbewijs

Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe je de caravan juist aankoppelt en wat de regels zijn. Arno: “Het trekkend voertuig heeft een eigen kenteken en een aanhangwagen met een maximum massa van meer dan 750 kilogram moet een eigen kenteken hebben. Aan de hand van de kentekenbewijzen moet je kunnen bepalen of de twee voertuigen aan elkaar gekoppeld mogen worden.” Met voorbeeldkentekens maakt Arno duidelijk waar je naar moet kijken voordat je op pad gaat.

Meer in ACSI FreeLife magazine

Benieuwd hoe de teams hebben gepresteerd tijdens de caravanrijtraining? In ACSI FreeLife 7-2018 lees je een uitgebreide reportage met nog enkele belangrijke tips waar ook ervaren caravanners wat aan hebben. Sluit hier een abonnement af, dan krijg je het nummer automatisch thuisbezorgd!

Praat mee

 1. HB
  Harald van den Boom

  Ik vond het een heel leerzame dag, en ergens vind ik dat bij de eerste aanschaf van een caravan, zoiets aangeboden dient te worden. Je leert een hoop waardoor je veilig de weg op kan. En bewust wordt wat er mis kan gaan als je denkt dat je de caravan zo maar kunt beladen.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Testteams volgen caravanrijtraining

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht