ACSI FreeLife

Menu

Leeftest: Eriba Exciting 505 60 Edition

Het jubileumjaar van Eriba loopt op zijn einde. De Exciting 505 60 Edition verdwijnt daarom binnenkort uit de showroom, maar het is nog niet te laat om er een te bemachtigen. Wat is er zo bijzonder aan deze speciale editie? De familie Böwing test de gezinscaravan.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Eriba Exciting 505 60 Edition

Onze kinderen Elina (9) en Marit (5) kunnen voor de zomervakantie nauwelijks nog aan iets anders denken dan de ontspannen sfeer op een camping. Ze verheugen zich elk jaar op de vrijheid die inherent is aan kamperen. En op de activiteiten die ze ter plaatse kunnen doen. De caravan is voor hen van ondergeschikt belang, zolang die maar voldoet aan de basisbehoeften: slapen, leven, eten en sanitair inclusief wc. Tijdens een reisje naar Istrië in Kroatië is het dus vooral aan ons, ouders (Matthias en Carina), om die vier essentiële elementen van de Eriba Exciting 505 te beoordelen.

Laten we met het uiterlijk beginnen. De in gelimiteerde oplage uitgebrachte 60 Edition pakt uit met een interessante materiaalmix: lichte meubels, koffiebruine hoogglans kleppen, zilverkleurige accenten met slangenleerlook en handvatten in zwart chroom. Het aanrecht, de tafel en de achterwand van de keuken zijn lichtgrijs met een antivingerafdruklaagje. De verschillende kleuren en materialen zijn heel goed op elkaar afgestemd, het interieur komt heel vriendelijk en licht over. De antivingerafdruklaag maakt zijn naam waar en is ook nog eens heel makkelijk schoon te maken. Van de kleppen en handvatten kunnen we dat laatste helaas niet zeggen.

Legplank voor knuffeldieren

Beladen is geen probleem. Dankzij de lattenbodem die ver omhooggeklapt kan worden, is de berging onder het ouderbed tegen de zijwand zeer goed toegankelijk. Kabels, leidingen en buizen zijn daar beschermd gelegd. In de bankbakken en onder het stapelbed is dat niet het geval, wat niet zo consequent is. Het onderste stapelbed kan omhoog worden geklapt. De garagedeur ontsluit de bergruimte die zo ontstaat perfect. Ook de andere bergruimtes in de Exciting 505 zijn prima toegankelijk.

P1310529De bergruimtes onder het comfortabele bed en in de zitbanken zijn prima toegankelijk.

Links van de toegangsdeur vind je twee haken en een kleine garderobekast met drie handige tussenplanken, die je vanuit het onderste stapelbed ook als plankruimte kunt gebruiken. Het stapelbed zelf is heel stevig. Over de gehele lengte van het bovenste bed is een legplank gemonteerd, handig voor knuffeldieren, boeken en andere kleine spullen. Het zijraam kan dankzij de veiligheidsbalk risicoloos open en zorgt zo voor voldoende licht en frisse lucht. Ook de veiligheidsreling langs de rand van het bed en de ladder zijn stevig. De reling zorgt er wel voor dat het bovenste bed iets lastiger op te maken is.

Compacte kussens

Naast het bed staat een smalle kinderkledingkast. De kinderen kunnen er makkelijk zelf bij. De kast maakt nog deel uit van de kinderkamer, die middels een driedelige schuifwand van de rest van de caravan kan worden afgescheiden. Tegen dezelfde zijwand, in het midden van de caravan, staat de dinette, de meest comfortabele zitgroep waar we als gezin aan hebben mogen plaatsnemen.

P1300064De Eriba Exciting 505 is een klassieke gezinscaravan en houdt rekening met ieders wensen.

De tafel kan worden verlengd. De zitkussens kunnen zijdelings worden uitgetrokken, wat ook nodig is want tegen de wand kun je vanwege de wielkast amper zitten. De rugkussens leunen dan niet meer tegen de halfhoge scheidingswand, maar zijn zo compact dat ze niet naar achteren klappen. Er blijft in deze opstelling geen al te ruime doorgang tussen tafel en keuken over, maar je zit wel echt gezellig en comfortabel.

De halfhoge scheidingswand tussen de zitgroep en het bed heeft een klep en herbergt daaronder de aansluitingen en een stopcontact voor een televisietoestel. Het wandje bevat bovendien enkele vakken voor flessen en fungeert zo ook meteen als thuisbar.

Plafondhoge spiegel

Het bed staat tegen de zijwand en heeft een stabiel frame en prima matras. Wij zijn beiden niet zo groot, dus het stoort ons niet dat het bed aan het voeteneinde aan één kant schuin afloopt. Er is wel vrij weinig ruimte om in en uit bed te gaan. Aan het hoofdeinde is een grote legplank gemonteerd.

Het toilet bevindt zich meteen naast het bed in een afgesloten ruimte. De deur is stevig, en in een klein rek kun je een voorraadje wc-rollen kwijt. Een gewone toiletrolhouder is er helaas niet. Een klein uitklapbaar wasrek en twee haken zorgen ervoor dat je natte spullen kunt uithangen. Het rek in de wand boven het toilet bevat zowel afgesloten als open opbergvakken. Heel handig, al had ik zo’n rek liever bij de separate wastafel gezien. Deze heeft een plafondhoge spiegel en onder de wasbak een open rek en ruim afgesloten opbergvak. Helaas is de spiegel slechts een spiegel, zonder kastje erachter. Voordeel van de spiegel in de open ruimte is natuurlijk wel dat ik me niet in de krappe toiletruimte hoef op te maken, of er mijn haar moet föhnen.

De wastafel zelf heeft merkwaardig genoeg een donker oppervlak, waarop tandpasta en cosmeticaproducten onherroepelijk zichtbare sporen achterlaten. Waarom gebruikt Eriba hier niet hetzelfde prettige materiaal als in de keuken? Het slaap- en toiletgedeelte kan met een vouwgordijn van de rest van de caravan worden afgescheiden.

Rookmelder bij de deur

Op vakantie barbecueën we uiteraard het liefst lekker buiten, maar soms kun je niet anders dan binnen koken. In die gevallen kun je met de driepitskookplaat prima uit de voeten. Als een pan overkookt, loopt het water rechtstreeks weg in de spoelbak. Dat vergemakkelijkt meteen ook het schoonmaken. Helaas springt de rookmelder bij de deur telkens aan. Die had dus wel iets verder van het keukenblok gemonteerd mogen worden.

P1300355

De koelkast is groot, alle voorraden passen er met gemak in. De dubbele wand achter de kookplaat bevat een heel handig kruidenrek. In de schuifladen onder het aanrecht kun je heel veel kwijt. Als alternatief is de Eriba te bestellen met een apothekerskastje – ik zou het wel weten. Er is plek genoeg voor ons koffiezetapparaat, en het werkblad volstaat maar kan desgewenst nog worden vergroot met een plank die je omhoog kan klappen. Die blokkeert dan wel deels de toegangsdeur.

Verschuifbare spots

Over de plaatsing van de stopcontacten zijn we niet zo te spreken. Bij de tafel en boven het bed is er telkens één, in de onderkant van de open legplanken. Voor het opladen van bijvoorbeeld je smartphone of tablet is dat prima, niet voor een apparaat met een vaste plek. Daarvoor zou een stopcontact onder de tafel handiger zijn geweest. In de toiletruimte zit het stopcontact onder de lichtschakelaar. Als je de stekker van bijvoorbeeld je föhn erin steekt, schakel je met de klep van het stopcontact onwillekeurig het licht uit. In de keuken zit het stopcontact te dicht op het werkblad, een grotere stekker krijg je er nauwelijks in. Wel positief is de usb-poort bij de tafel. In de kinderkamer zijn er helaas helemaal geen stopcontacten.

De verlichting is super. Overdag valt voldoende natuurlijk licht binnen via de twee grote dakramen. Zodra het donker wordt, zorgen geïntegreerde ledspots voor een aangename lichtspreiding. Bij de tafel en in de keuken is er bovendien indirect licht. Boven het bed en de tafel hangen verschuifbare spots, ideaal om bij te lezen. Ook beide stapelbedden hebben een leeslampje. De ledvoortentlamp verlicht onze tafel ’s avonds heel aangenaam.

Ventilatienaad

Alles in ogenschouw genomen bevalt de indeling van de Exciting 505 ons prima. Het stevige stapelbed en de comfortabele zitgroep zijn belangrijke pluspunten. Als gezin kun je er prima in leven en dat is goed nieuws op dagen dat het weer het niet toelaat om buiten te zijn.

De vingerbrede naad achter de open vakken is slordig. Ik heb me laten vertellen dat die dient ter ventilatie, maar daar zijn toch wel betere oplossingen voor, lijkt me zo. Ik was er bijna mijn trouwring in kwijtgeraakt. Naar mijn mening moet een opbergvak de inhoud veilig herbergen, maar dat is hier dus niet het geval. De tussenplankjes zijn nogal kort, en een achterwand hebben ze dus al helemaal niet. Onder in een van de kasten in de kinderkamer staat de verwarming. Door de afwezigheid van een achterwand in de kastjes erboven, vallen er makkelijk voorwerpen achter de verwarming. Hoe geraffineerd de Exciting 505 verder ook is, de pure functionaliteit mag natuurlijk niet uit het oog worden verloren.

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Proftest: Eriba Exciting 505 60 Edition

Praat mee

Praat mee: Leeftest: Eriba Exciting 505 60 Edition

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht