ACSI FreeLife

Menu

Test: Bürstner Premio Plus 510 TK

Bürstner geldt als de uitvinder van het hefbed in caravans. Hoe de nieuwe Premio Plus 510 TK met hefbed en stapelbedden en een stahoogte van 208 centimeter bevalt, zoeken we uit tijdens een gezinsvakantie naar het Gardameer.

Auteur
Jasmin Drinkenburg
Datum
ReactiesReageer
Bürstner Premio Plus 510 TK_opstelling

Signalement

Merk
Bürstner
Model
Premio Plus 510 TK
Onderstel
Verzinkt chassis met rubbervering, schuingeplaatste draagarmen en oplooprem van al-Ko
Testjaar
2020
Gewicht
Leeggewicht 1.300 kg, rijklaar gewicht 1.357 kg, maximum gewicht 1.600 kg, maximum gewicht na opwaardering 2.000 kg, laadvermogen testcaravan 243 kg
Basisprijs
€21.120

Caravans met een hefbed worden steeds populairder. Om uit te vinden waarom, is Carina samen met haar gezin met zo’n caravan op weg gegaan naar Noord-Italië. En uiteraard viel ons oog op een exemplaar van de uitvinder. Het werd de nieuwste variant van Bürstner, de Premio Plus 510 TK. Aan de buitenkant ziet hij er chic uit met zijn gladde beplating en de vlotte decoratiestrepen in rood en grijs. Wat direct opvalt is de grote  laadklep aan de rechter zijkant.

Ook het interieur bevalt ons direct goed. De vloer is uitgevoerd in een houtdecor kleur, het meubilair heeft een lichte houttoon, met beige fronten en zilverkleurige sierlijsten. Het geheel is niet klassiek noch modern, maar vooral tijdloos en elegant. De gordijnen zijn wit.

Als je de caravan door de toegangsdeur met raam binnenstapt, zie je links een grote rondzit. Deze is comfortabel en met zijn vieren hebben we voldoende ruimte. De tafel is makkelijk naar opzij te schuiven om bij de opbergruimten onder de zitbanken te kunnen. De afdekplanken van de opbergruimten zijn in de zitkussens geïntegreerd en zijn makkelijk op te klappen. Je hoeft de kussens dus niet eerst weg te halen. De metalen steunen waarop ze rusten zijn te verwijderen waardoor je hier ook grotere bagagestukken makkelijk kunt opbergen.

Bürstner Premio Plus 510 TK_keuken

Hefbed

Daarboven bevindt zich het pronkstuk van deze caravan, het hefbed. Om het bed te laten zakken, moet je een ontgrendelingsknop indrukken. De slogan ‘Met één handgreep gaan slapen’ is echter wel een beetje overdreven. Ik moet behoorlijk wat kracht zetten om het voor elkaar te krijgen. De aan beide zijkanten gemonteerde dakkasten bij de zitgroep zakken met het hefbed mee en steunen dan op de rugleuningen van de zitgroep.

De kastjes zijn smal en mogen maximaal vijf kilogram dragen. Hoewel we er niet veel spullen in hadden zitten, merken we dat het bed met beladen kastjes moeilijker terug omhoog gaat. Aan de zijkant bevindt zich een plank die afhankelijk van de stand van het bed van boven of van onder toegankelijk is, een ideale plek voor boeken, tijdschriften en een leesbril.

Smalle ladder

Onze aanvankelijke engtevrees voor het slapen in een soort kooi, bleek totaal ongegrond. Het dakluik zorgt voor ruim voldoende frisse lucht en 70 centimeter hoofdruimte blijkt comfortabel genoeg. Die ruimte wordt bereikt door de extra stahoogte in de caravan. Wat dat weer wel betekent dat vrij kleine kampeerders zoals wij niet zo makkelijk bij de hogere kleppen en luiken kunnen.

Het ligvlak van het hefbed is met 1,44 bij 2 meter zeer comfortabel. De maximale belasting van 200 kilogram is in orde. Een extra bescherming voorkomt dat je uit bed valt. De smalle ladder heeft wel een tekortkoming. Als je van de ladder in bed stapt, zakt het bed iets en is de ladder niet meer goed aan het bed vastgehaakt. Dat geeft bij het opstaan en uitstappen dus problemen.

Bürstner Premio Plus 510 TK_achterkant

Toilet en keuken

De toiletruimte komt in de woonruimteverdeling helaas een beetje tekort. Voor de wasbak kun je goed staan, dus het draaien van het toilet is niet nodig. Maar op het toilet zitten is oncomfortabel en krap. In de bovenkast kun je al je toiletartikelen kwijt. Onder de wasbak kan je ook nog spullen kwijt.

Tegenover de toiletruimte vinden we het keukenblok, dat voldoende ruimte biedt. De keukenladen zijn uitgerust met softclose en bieden plaats aan al het keukengerei. Helaas is er weinig werkruimte en je kunt maar een heel kleine koffiezetter in het hoekje kwijt. Daarentegen is er wel indirecte verlichting en een praktisch schuifraam dat in de voortent niet in de weg zit. De koelkast is aan de overkant geplaatst en heeft een inhoud van 142 liter.

Veel opbergruimte

De kledingkast is groot, dus kan je veel aan kleerhangers ophangen. In het kindergedeelte vind je twee bovenkasten met kleppen voor de opgevouwen kleding. Voor het overige hebben onze twee meisjes daar het rijk alleen. Er is zelfs een kleine dinette waaraan ze kunnen spelen. Zo kunnen ze hun speelgoed zonder gemopper van hun ouders op tafel laten liggen. Achter de zitbank en bovenin is er genoeg ruimte om spelletjes en dergelijke op te bergen. Tijdens de reis kan je spelletjes en dergelijke in de bergruimte onder de zitbank kwijt.

De stapelbedden zijn 74 respectievelijk 76 centimeter breed en daarmee redelijk comfortabel. Elke kind heeft een eigen raam en een lees-/nachtlampje met usb-stopcontact. Het kindergedeelte is door een vouwgordijn makkelijk van de rest van de caravan af te schermen.

Grote bagageklep

Waarom usb-stopcontacten niet standaard in alle caravans te vinden zijn, is voor mij een raadsel. In de Premio Plus zijn er ook te weinig 230 volt-stopcontacten. Bij de zitgroep is er maar één, die natuurlijk permanent bezet is. Boven bij het hefbed is er alleen een stopcontact voor de tv, en ook hier is geen mogelijkheid om je smartphone of tablet neer te leggen.

De caravan oogt lekker licht, zowel met natuurlijk als met kunstmatig licht. Met uitzondering van de kinderafdeling en de indirecte verlichting, worden de lampen centraal bij de ingang bediend. Als de schakelaar vanuit het hefbed ook bereikbaar zou zijn, had je je niet hoeven ergeren aan het licht dat beneden nog brandt nadat je in bed bent geklommen.

Het beladen van de caravan gaat probleemloos en dankzij de opwaardering hoeven we ons niet in te houden met onze bagage. De grote laadklep aan de zijkant doet wat hij belooft. De laadruimte is prima bereikbaar en met de opgeklapte lattenbodem van het onderste stapelbed is er zoveel ruimte dat we er de campingtafel en -stoelen, een wasrek en de twee kinderfietsen in kwijt kunnen.

Bürstner Premio Plus 510 TK_laadruimte

Conclusie

Het hefbedconcept heeft ons overtuigd. Het biedt veel leefruimte bij compacte afmetingen. Als gebruikers van het toiletgebouw kunnen we goed leven met de kleine toiletruimte. Het kindergedeelte is geweldig en laat zien hoe familievriendelijk het model is. De rondzitgroep is tegelijk comfortabel en praktisch om de caravan opgeruimd te houden.

De opbergvakken daaronder zijn zo makkelijk toegankelijk, dat vuile was en rondslingerende spullen snel opgeruimd zijn. Dat compenseert het gebrek aan ruime bovenkasten. Zolang je fit genoeg bent om de smalle ladder naar het hefbed te beklimmen en het bed te bedienen, is de Premio Plus 510 TK een ruime caravan, waarmee je met het hele gezin van een ontspannen vakantie kunt genieten.

Tekst: Carina Böwing, foto’s: Dolde Medien

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Bürstner Premio Plus 510 TK liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest Bürstner Premio Plus 510 TK

Praat mee

Praat mee: Test: Bürstner Premio Plus 510 TK

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht