ACSI FreeLife

Menu

Test: Weinsberg CaraCompact Edition Pepper 600 MF

De Weinsberg CaraCompact Edition Pepper gaat met een interessante modelwijziging modeljaar 2021 in. Voortaan heeft de succesvolle, smalle halfintegraal de Fiat Ducato als basisvoertuig.

Auteur
Jasmin Drinkenburg
Datum
ReactiesReageer
Weinsberg Cara Compact_aanzicht

Signalement

Merk
Weinsberg
Model
CaraCompact Edition Pepper 600 MF
Onderstel
Origineel verlaagd chassis
Testjaar
2021
Gewicht
Maximum gewicht: 3.500 kg, rijklaargewicht: 2.780 kg, maximum trekgewicht geremd/ongeremd: 2.000 kg/750 kg.
Basisprijs
€67.901

Onder camperaars heeft Weinsberg al langere tijd de reputatie eenvoudige maar goede en betaalbare campers te produceren. Bij het actiemodel CaraCompact Edition Pepper komt er dan nog een complete standaarduitrusting bij die de aanschaf van extra opties doorgaans overbodig maakt.

Daarom is onze testversie van de nieuwe CaraCompact Edition Pepper 600 MF, die vanaf € 67.901 kost, uitgerust met slechts twee opties: een elektrisch bedienbare opstap (€ 511) en een raam in de toiletruimte (€ 255). Alle andere uitrusting is standaard. Het is dus niet verwonderlijk dat de Pepper in de zogenaamde Van-klasse de bestverkochte halfintegraal van Europa is, wat ze bij moederbedrijf Knaus en Weinsberg zelf graag benadrukken.

Vier zit- en twee slaapplaatsen

De 600 MF-indeling heeft vier zitplaatsen met driepuntsveiligheidgordels aan boord, maar is met een frans bed naast de toiletruimte achterin ingericht voor twee vakantiegangers. In plaats van een garage biedt de compacte, 675 centimeter lange halfintegraal een opbergruimte achterin onder het bed.

Weinsberg Cara Compact_zithoek

Een belangrijke vernieuwing is de overstap van de Peugeot Boxer als basisvoertuig naar de vrijwel identieke Fiat Ducato. Hier profiteert de klant van de in Europa fijnvertakte Fiat Camper Assistance en van het feit dat het Italiaanse merk in tegenstelling tot Peugeot en Citroën een negentraps automaat aanbiedt.

Carrosserie

De opbouw van de Weinsberg was altijd vrij eenvoudig en dat is bij de nieuwe versie ook gebleven. Maar daardoor is de carrosserie ook onveranderd goed afgewerkt. De zijwanden en de achterwand vervaardigt de fabrikant uit 31 millimeter dikke aluminium sandwich, het even dikke dak is van de meer hagelwerende vezelversterkte kunststof sandwich.

Voor de 40 millimeter dikke bodem gebruikt Weinsberg nog altijd multiplex sandwich, dat – indien goed onderhouden – net zo lang mee kan gaan als de modernere vezelversterkte kunststof sandwich. Tussen het verlaagde chassis van de Fiat en de bodemplaat gebruikt Weinsberg een gecoate houten rasterplaat om de opbouw waterpas te maken. Het ziet er wat merkwaardig uit onder het voertuig, maar is technisch wel een goede oplossing. Als isolatiemateriaal wordt EPS-schuim gebruikt, dat echter wel water kan opnemen in geval van een lekkage in de opbouw.

Opbouwramen

De CaraCompact Edition Pepper is standaard uitgerust met opbouwramen, de deur heeft enkelvoudige vergrendeling en geen raam. Een plisséhor is wel standaard. Of je de optionele elektrische instaptrede van € 511 echt nodig hebt, hangt van de gebruiker af. Het is wel aangenaam dat het uitstelbare dakraam boven de stuurcabine evenals het panoramadakraam boven de zitgroep standaard zijn in de Edition Pepper.

Een zinvolle optie is het achterraam in de toiletruimte voor € 255, waardoor deze ruimte licht is en goed kan worden geventileerd. Bij de overgang van de stuurcabine naar de opbouw en bij de dakopbouw boven de stuurcabine, monteert Weinsberg een vrij harde kunststof afdichting. Hier zou een afdichting met een wat soepeler materiaal beter zijn om te voorkomen dat er schuurplekken ontstaan.

De skirts aan de onderrand van de opbouw, de kabelgoten en de achterbumper monteert Weinsberg netjes.

Weinsberg Cara Compact_zitplaatsen

Interieur

De Weinsberg CaraCompact Edition Pepper 600 MF ontvangt de kampeerder met degelijk gebouwd en goed ontworpen meubilair. De laden en uittrekelementen zijn net als de bovenkastkleppen zelfsluitend, de scharnieren zijn van goede kwaliteit.

Drie zaken zouden nog wat beter kunnen in deze Weinsberg. Om te beginnen zou het meubeldeel achter de rugleuning van de zitbank wat minder ver in het interieur mogen steken of van boven wat meer worden afgerond. De tweede verbetering betreft het extra werkblad voor de keuken. Dit praktische werkblad is aan de zijde van de woonruimte mooi afgerond, maar waarom niet aan de kant van de toegangsdeur? Het zou het instappen bij gemonteerd werkblad makkelijker maken en het zou mooier ogen.

Het derde puntje van kritiek is onze trouwe lezers en Weinsberg al bekend, want we hebben er al eerder over geschreven: de kunststof sluitingen van de bovenkasten hebben scherpe randen. Gelukkig doen deze kritiekpunten niet echt afbreuk aan de goede indruk die het meubilair maakt.

Zitten en slapen

Wie de CaraCompact Edition Pepper 600 MF binnenstapt, ziet eerst de klassieke halve dinette. Voor de tweezits zitbank met veel beenruimte heeft Weinsberg de tafel met vergrootbaar blad aan de wand gehangen. Onder de zitgroep is de bodem  13 centimeter verhoogd. Enerzijds om een drempelvrije aansluiting met de stuurcabine te krijgen en anderzijds om ruimte te scheppen om een deel van de verswatertank daar in te bouwen.

Weinsberg Cara Compact_bedden

De stoelen van de stuurcabine, met elk twee armleuningen, zijn naar de tafel te draaien en in hoogte en hellingshoek in te stellen.

De beide grote dakramen zorgen voor veel licht in de zitgroep. Ook de verlichting is dankzij voldoende spots en standaard indirecte ledverlichting vrij goed. Achterin heeft Weinsberg naast de in lengterichting geplaatste toiletruimte een frans bed gemonteerd. De matras is in de lengterichting gedeeld en klapt met de eveneens in lengterichting scharnierende lattenbodem omhoog. Daaronder is een grote bedberging die doorloopt in de bagageruimte achterin die eveneens bereikbaar is via een klep rechtsachter. Het bed is op deze wijze goed geventileerd.

Uitklapbaar kussen

Het ligcomfort is aangenaam, mede omdat Weinsberg de naar het voeteneinde smaller worden de matras met een uitklapbaar kussen uitrust, zodat het beddengoed minder snel wegglijdt. Bovendien hebben de constructeurs de wand bij de toiletruimte een beetje rond gemaakt om extra ruimte te scheppen. De indirecte verlichting die het slaapgedeelte samen met twee leesspots verlicht, is geslaagd. De ronding van de wand stoort in de toiletruimte niet omdat er voldoende plaats is.

Een gordijn bij het voeteneinde van het bed verschaft privacy. Naast het voeteneinde is de bodem voor de wastafel tien centimeter verhoogd. Aan dat opstapje ben je snel gewend, mede omdat de instap in het bed dan maar 71 centimeter boven die verhoging ligt.

Toiletruimte en keuken

De toiletruimte met daarvoor de wastafel is een van de blikvangers in de CaraCompact Edition Pepper 600 MF. De toiletruimte is royaal, heeft een grote douchecabine met soepel werkende douchedeuren en een banktoilet waar je alle ruimte hebt en je benen kunt strekken. Het douchewater loopt weg via twee afvoeren in de douchevloer. De verlichting is met drie ledspots goed en het optionele raam is als aanvulling op het kleine dakluik aan te bevelen.

Weinsberg Cara Compact_keuken

De wastafel is aangenaam groot, de opbergmogelijkheden zijn riant. Het is ook prettig dat aansluitend aan de wastafel naar voren toe een hoge kledingkast is te vinden en een halfhoge kast met stang. Ons enige kritiekpuntje hier is het drukslot van de spiegelkast bij de wastafel dat in onze testcamper al tijdens een korte rit vanzelf open ging.

Het keukenblok rust Weinsberg uit met een aparte, ruim bemeten 142 literkoelkast. De driepitskookplaat heeft elektrische ontsteking en heeft handige branderafstanden. Het opklapbare plankje om het werkblad te vergroten zou echter aan de kant van de toegangsdeur afgerond moeten zijn zodat je er makkelijker kunt passeren. Opbergruimte is er in de keuken meer dan voldoende. De populaire CaraCompact Edition Pepper weet dus ook in de jongste versie te overtuigen.

Conclusie

Testredacteur Mathias Piontek: “De veranderingen aan de jongste generatie van de Weinsberg CaraCompact Edition Pepper zijn bescheiden en hebben over het algemeen te maken met de verandering van het basisvoertuig. De koper kan bij technische problemen voortaan in heel Europa terugvallen op de vertrouwde Fiat Camper Assistance. Bovendien biedt de Ducato als basisvoertuig de mogelijkheid om een negentraps automaat tegen meerprijs te bestellen.

Weinsberg Cara Compact_onderweg

De opbouw is in grote lijnen overgenomen van het vorige model. Niets mis mee, want de carrosserie is weliswaar eenvoudig van constructie, maar wel perfect afgewerkt en daarmee goed voor vele jaren kampeerplezier. Het is ook zeer prettig dat het laadvermogen in de Weinsberg CaraCompact Edition Pepper geen problemen zal opleveren.”

Tekst: Mathias Piontek. Foto’s: Hardy Mutschler

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Weinsberg CaraCompact Edition Pepper 600 MF liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Proftest Weinsberg CaraCompact Edition Pepper 600 MF

Praat mee

Praat mee: Test: Weinsberg CaraCompact Edition Pepper 600 MF

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht