ACSI FreeLife

Menu

Zo ontvang je de beste wifi op de camping

Vandaag de dag wil bijna niemand nog door het leven zonder stabiele internetontvangst, ook niet als het gaat om wifi op de camping. LTE-antennes maken mobiel surfen mogelijk, zelfs in afgelegen gebieden – maar helaas tegen een hoge prijs. We leggen in ACSI FreeLife 7 precies uit hoe het werkt. Hier alvast een voorproefje.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Wifi op de camping

Smartphone, tablet, laptop en smart-tv: je hebt er doorgaans niet zo veel aan zonder een stabiele internetverbinding. Googelen, uitstapjes plannen of ’s avonds een thriller streamen via Netflix; het lukt allemaal alleen als de ontvangst goed is. WLAN-netwerken (WLAN betekent draadloos lokaal netwerk) op campings zijn echter vaak zo overbelast – vooral ’s avonds – dat met name streaming nauwelijks mogelijk is. En smartphones bereiken vaak de grenzen van hun ontvangst in afgelegen gebieden.

Systemen voor kampeerders

Speciale systemen bestaande uit een antenne en een router, willen dit probleem oplossen. Ze optimaliseren het LTE-signaal (3G, 4G of zelfs 5G) en hebben – aangezien deze gewoonlijk op het dak van het voertuig worden gemonteerd – het voordeel ten opzichte van de smartphone dat de ontvangst niet wordt verstoord door de aluminium carrosserie van het voertuig.
De bekende leveranciers Alphatronics, Ten Haaft, Maxview, Wicar en Travel Vision bieden dergelijke systemen speciaal voor kampeerders aan. Ze combineren krachtige LTE-antennes met een wifi-antenne, zodat je in je camper of caravan toegang heeft hebt tot internet via mobiele data of – indien beschikbaar – via een bestaand wifinetwerk.

Wifi op de camping

Dergelijke MIMO-antennes (Multiple Input, Multiple Output) maken gebruik van meerdere zend- en ontvangstelementen – meestal is ook GPS-ontvangst inbegrepen – zodat de gegevensstroom via meerdere antennes tegelijk wordt uitgezonden en ontvangen. Maar let op: om de best mogelijke ontvangst in intensief gebruikte WLAN-netwerken te garanderen, zou het systeem moeten worden uitgerust met meerdere WLAN-modules, zoals de Oyster Connect van Ten Haaft. Drie chips – één in de buitenunit, twee in de binnenunit – garanderen een naadloze gegevensstroom om alle eindgebruikers goed te kunnen bedienen. Maar zo’n systeem is wel prijzig.

De antennes zenden het ontvangen signaal via een data- of coaxkabel naar de router in het voertuig. De kabels moeten zo kort mogelijk zijn, aangezien het kwaliteitsverlies per meter kabel zeer groot is. De router zet op zijn beurt een WLAN-netwerk op waarop de bestaande eindapparaten zoals smartphones, tablets of notebooks, kunnen inloggen.

SIM-kaart

Om de LTE-antenne te gebruiken, is ook een SIM-kaart nodig, die niet in de pakketten is inbegrepen. Wie al een contract heeft voor een mobiele telefoon met een tweede kaart, kan die gebruiken. In de meeste Europese landen zijn de roamingkosten in 2017 afgeschaft, maar je moet wel voor vertrek nagaan of je datavolume voor het buitenland beperkt is en dit indien mogelijk aanpassen. Als je een langere rondreis in een land plant, kunt je ook ter plaatse een SIM-kaart kopen. Prepaidkaarten zijn in dit geval bijzonder geschikt en zorgen ervoor dat de kosten beheersbaar blijven. In sommige Europese landen zijn de datatarieven lager dan in Nederland.

Zelf inbouwen

Als je handig genoeg bent, is zo’n systeem best zelf in te bouwen. Kabels, montagebeugels en gebruiksaanwijzingen zijn in de pakketten inbegrepen. Voor de verbinding tussen de antenne en de router is echter een dakdoorvoer nodig. Dit moet op de juiste wijze worden gedaan en worden afgedicht door een gespecialiseerde werkplaats. De systemen kosten momenteel tussen circa € 600 en € 1.000. Daarnaast zijn er nog de kosten voor de SIM-kaart en eventueel de kosten voor data. Wie series en films wil streamen via bijvoorbeeld Netflix, Disney+, Videoland of Amazon Prime, moet ook rekening houden met maandelijkse abonnementskosten van rond de € 10.

Wil je weten welk systeem voor jou de beste keuze is om wifi op de camping te ontvangen? Een uitgebreide uitleg over de systemen vind je in het septembernummer van ACSI FreeLife!

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Zo ontvang je de beste wifi op de camping

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht