ACSI FreeLife

Menu

Veilig caravannen met de SMART-Trailer

Zo gauw je een verhoogde kans loopt op een klapband, verschijnt er op je smartphone een waarschuwing. Het is een van de toepassingen van de SMART-Trailer. Dit nieuwe systeem waarmee je altijd op de hoogte bent van de status van je caravan, werd dinsdag 21 maart 2017 in Delft officieel gelanceerd. Redacteur Sander Cox was er bij.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
smart-trailer
Productlancering SMART-trailer

De SMART-Trailer is ontwikkeld door E-Trailer. Dit bedrijf van de jonge ondernemers Boy Trip en Rick Lenssen werkt op de campus van de Technische Universiteit Delft sinds 2015 aan innovaties voor de aanhanger- en caravanmarkt.

Het uitbreidbare SMART-Trailersysteem moet zorgen voor een hogere rijveiligheid en comfortabeler rijden. Hoe werkt het? Je laat een boordcomputer (E-connect) installeren op je camper of caravan, die via Bluetooth communiceert met je smartphone. Via een speciale app ben je ieder moment op de hoogte van de actuele status van je caravan of camper. Een overzichtelijke menu met pictogrammen geeft je toegang tot alle modules.

‘Kinderziektes?’

Met behulp van een kort introductiefilmpje toonden Boy en Rick hun nieuwe product. Na de productlancering waren de aanwezige consumenten en dealers benieuwd naar mogelijk nieuwe toepassingen. Daarnaast vroeg een van de aanwezigen zich af hoe het zit met eventuele kinderziektes. “Het product is uitvoerig getest. Als we toch nog fouten tegenkomen, krijgt de app zo snel mogelijk een update”, antwoordde Rick.

Waterpas 2.0

Maar waarvan ben je dan precies op de hoogte? De SMART-Trailer bestaat vooralsnog uit drie opties. De E-level trok na de productlancering het meeste bekijks. De aanwezige consumenten en dealers konden zelf een poging wagen. Dankzij deze module kun je je caravan al tijdens het inparkeren waterpas zetten. Op en neer lopen tussen het neuswiel en de waterpas is hiermee verleden tijd. Het principe van deze waterpas 2.0 werkt heel eenvoudig. Je draait net zo lang aan het neuswiel tot het bolletje op de app precies in het midden zit en je kampeermiddel dus waterpas staat. De E-level is vanaf april 2017 verkrijgbaar.

Bandenspanning

Daarnaast is er de E-pressure. Hiermee blijf je ten allen tijde op de hoogte van je bandenspanning en krijg je op je telefoon een waarschuwing binnen als je bandenspanning te laag is. De E-pressure is vanaf begin juni 2017 online te bestellen.

Oververhitte remmen

Nummer drie is de E-mountain. Deze module moet het risico op oververhitte remmen verkleinen. Met de E-mountain krijg je op je telefoon een waarschuwing als je een steile helling passeert. De E-mountain is net als de E-pressure verkrijgbaar vanaf begin juni 2017.

Kogeldruk

Voorlopig blijft het bij drie modules maar in de komende jaren moeten er meer toepassingen bijkomen. Achter de schermen zijn de jonge ondernemers druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe onderdelen. Zo moet er een speciale module komen om de kogeldruk te meten. “Daar krijgen we veel vragen over. We zijn er druk mee bezig, maar het is heel moeilijk om de kogeldruk te meten”, aldus Boy Trip. De verwachting is dat dit onderdeel eind 2017 of begin 2018 beschikbaar is. Dat is niet het enige. Boy: “We zijn al aan het onderzoeken om in 2018 de buitenlandse markt op te gaan. De eerste gesprekken hiervoor staan al gepland.”

De E-connect is te bestellen vanaf begin april 2017 en kost € 119,95. Voor de module E-pressure betaal je € 59,95, voor de E-level € 59,95 en de E-mountain is te koop voor € 29,95.

E-Trailer

Overigens is dit SMART-Trailersysteem van de jonge ondernemers Boy Trip en Rick Lenssen een aanvulling op de E-Trailer. Dit is een elektrisch aangedreven caravan die door lichtere auto’s kan worden getrokken. De wet zegt dat een aanhanger een voertuig is zonder aandrijving. Omdat deze wet de totstandkoming van dit stukje Hollandse innovatie vooralsnog in de weg zit, besloten Boy en Rick om in de tussentijd iets op de markt te brengen dat wel haalbaar is en de veiligheid bevordert.

Praat mee

Praat mee: Veilig caravannen met de SMART-Trailer

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht