ACSI FreeLife

Menu

V&A: Wettelijk juiste manier aanbrengen losbreekkabel?

Hoe gebruik je de losbreekkabel? Welke kampeerder heeft geen discussies gevoerd over deze veiligheidskabel. Karel Leeflang uit Zwijndrecht wil het voor eens en altijd weten en vraagt onze technische expert Joop Stam om raad. “Wat is nu wettelijk de juiste manier om de losbreekkabel aan te brengen?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

De bewoording in de wettekst is vaag. De losbreekkabel moet aan een vast deel van de trekauto worden verbonden. De bedoeling is en blijft dat bij een eventuele losbreken de caravan gegarandeerd solide op de rem wordt getrokken. Al dan niet met een stuk getrokken losbreekkabel en een idem elektrische voedingskabel.

Hoe je dat moet doen, wordt niet verder gespecificeerd. Of je de kabel eerst rond de trekbeugel slingert of niet, maakt niet uit zolang daarna het einde van de kabel maar vast wordt geklikt in het daarvoor bestemde oog.

Oplooprem

Risico van een wat korte kabel “eerst rond de beugel en daarna pas vast” is, dat door een knik in de weg de oplooprem al rijdende wordt aangetrokken. Al-Ko onderstellen met een bedieningshandel met ingebouwde gasveer zijn daar gevoelig voor. En dat is het begin van een echt rampscenario.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Wettelijk juiste manier aanbrengen losbreekkabel?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht