Vraag van René Wennmacher uit Schimmert:
Enige jaren geleden is er een prijsvraag uitgeschreven voor de ideale caravan. Hierbij is door een inzender het neuswiel vervangen door een derde wiel, dat fungeert als bij een oplegger. Je hebt zo geen kogeldruk meer op de trekhaak en naar mijn idee minder slingergevaar omdat de as van de caravan meer naar achter geplaatst kan worden. Waarom is dit idee niet verder uitgewerkt door de vele caravanbouwers?
Antwoord van Joop:
Goede vraag, ik kan hoogstens gissen naar de redenen.
– De constructie zal ongetwijfeld duurder worden dan een simpele trekhaakklauw en dat in een bedrijfstak waar op een tiende eurocent gekeken wordt. Dat komt voor rekening van de klant en of ertoe bereid is meer te betalen is de vraag. Dat derde wiel zou meesturend moeten zijn, dat maakt de constructie mechanisch ietwat ingewikkeld en niet goedkoop. Vergeet maar eens het neuswiel ver genoeg op te draaien, dat gaat niet lang goed zelfs al kan het roteren en zwenken.
– Of de wegligging erdoor verbetert, staat nog te bezien. In ieder geval wordt achteruitrijden voor de doorsnee caravanner er niet makkelijker door. Het lost wel het probleem van disseldruk en disselbelasting op. Maar daar kunnen de meeste caravanners langzamerhand wel mee leven. De spelregels zijn bekend.
Overigens maken de meeste caravanbouwers zich weinig zorgen om de wegligging. Dat is zaak voor de paar gespecialiseerde onderstelbouwers en die zijn waarschijnlijk niet blij met dit soort zaken wegens een afwijking van het productieproces en de mogelijkerwijs zeer kleine aantallen.
– Er schijnt een firma in ons land te zijn die een paar jaar geleden zoiets als prototype presenteerde op de Caravan Jaarbeurs. Tegen een astronomische kostprijs. Daarna niks meer van gehoord.
– Over het algemeen lijkt dit idee net zo min levensvatbaar te zijn als het bouwen van een caravan op basis van een zogenaamde schamelwagen (met een draaistel op de voorwielen en een vaste achteras). Mijns inziens heeft deze constructie alleen maar voordelen, zoals een goede wegligging, remmen op vier wielen en een stabiel platform zonder uitdraaisteunen.
Ook de vijfde-wiel-caravan (Fifth Wheeler), zeer populair in de Verenigde Staten, met een dijk van een wegligging, is hier een zelden geziene verschijning.
Maar wie weet, misschien pakt iemand het idee toch op. Je weet maar nooit. Technisch gezien is het zeker wel te realiseren.
Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.