ACSI FreeLife

Menu

V&A: Verlichting caravan

Johan Janssen uit Turnhout heeft problemen met de verlichting van zijn caravan, een Adria uit 1994. “De verlichting van de caravan werkt slecht. De knipperlichten gaan wel maar de rest niet. Als ik de lichten van mijn auto (Ford C Max uit 2015) aanzet, knipperen de lichten van de caravan eventjes en daarna niets meer.”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

“Bij een andere auto werkt de verlichting wel volledig. In de garage van Ford zeggen ze dat het aan de caravan ligt. Ik ben met een andere auto naar de keuring in Turnhout gereden en toen was er geen enkel probleem.”

Antwoord van Joop:

Een moderne auto gekoppeld aan een oude caravan kan problemen opleveren. Waarschijnlijk is toch de auto de schuldige. Een mogelijke oorzaak is een slechte aardverbinding tussen de stekkerdoos en de auto accu. Vaak loopt het massacontact naar de auto-accu via metalen autodelen.

Contact(slot)

Beter is een rechtstreekse nulleider van voldoende dikte tussen de nulcontacten (pen 03-11-12-13)  in de stekkerdoos en auto accu. Vooropgesteld dat de contacten in de stekkerdoos en in de caravan contrastekker volgens de norm zijn aangesloten en corrosievrij zijn (13-polig Jaeger). Als noodmaatregel kunnen ook contacten 09 en 10 (12 volt) rechtstreeks aan het plusgedeelte van de auto accu gekoppeld worden, met een zwevende zekering voor de veiligheid. Contact 10 hoort echter via het contactslot te lopen (contact af, geen 12 volt voor de koelkast), contact 09 is constant 12 volt plus.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Verlichting caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht