ACSI FreeLife

Menu

V&A: Standlichten gebruiken bij losgekoppelde caravan

Etienne van Cauwenbergh uit Gent wil graag de standlichten van zijn caravan gebruiken. “De caravan (LMC 420 uit 2018) is niet aangesloten op het 230 volt netwerk en is niet aangekoppeld. Hoe kun je de standlichten aansteken? Moet er een aparte batterij worden ingebouwd?”

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Standlicht of stadslicht is de verlichting op een voertuig die dient om een stilstaand voertuig zichtbaar te maken.

Antwoord van Joop:

Dit vereist inderdaad een extra stroombron. Plaats een losse batterij in een van de bankbakken met een  aangesloten losse contrasteker (contacten 05 en 07 op plus, 03 op min) die past in de caravanstekker. Een contrasteker is een contacthuls waarin een stekker kan worden gestoken. De kabel van de losse batterij leid je via de disselkast door naar binnen.

Zo voorkom je in ieder geval dat de stroombron in de caravan niet per ongeluk spanning gaat leveren aan de auto, doordat je bijvoorbeeld vergeten bent de stadslichten uit te schakelen met de aangekoppelde trekauto. Dat kan bij een dieselauto ervoor zorgen dat de motor niet kan worden gestopt.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. F

  Dit vereist inderdaad een extra stroombron. Plaats een losse batterij (=Accu, of moet er een zeer dure 12Volt batterij gebruikt worden? Een accu lijkt logischer maar moet je dan ook niet iets zeggen over het opladen van die accu?) in een van de bankbakken (Waarom niet in de disselbak?) met een  aangesloten losse contrasteker (contacten 05 en 07 op plus, 03 op min) die past in de caravanstekker. Een contrasteker is een contacthuls (…??) waarin een stekker kan worden gestoken (Ja, anders past ´ie niet op de steker uiteraard…). De kabel van de losse batterij leid je via de disselkast door naar binnen (Naar binnen? De accu stond toch in de bankbak? Dan gaat ´ie toch juist naar buiten?).
  Een voor leken zeer onduidelijk verhaal en als de vraagsteller het over een batterij hebt kun je ervan uitgaan dat het een leek betreft…
  Een tekeningetje zou veel verduidelijken trouwens.

  Reageer
  1
  1

Praat mee: V&A: Standlichten gebruiken bij losgekoppelde caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht