ACSI FreeLife

Menu

V&A: Snelheid Fiat Panda en Niewiadow combinatie

Loek Al uit Den Helder en zijn vrouw reden vorig jaar naar Zuid-Frankrijk met hun Fiat Panda 1,2 van 60 pk en de Niewiadow 126 ET. Dat ging niet erg snel. “Je moest opletten dat je niet harder reed dan 90 kilometer per uur maar in de Ardennen gingen we heuvelop niet harder dan 60 kilometer per uur.” Loek vraagt zich af hoe Joop aankijkt tegen deze combinatie?

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Als ik een caravan moest kiezen achter deze Fiat Panda,  zou ik waarschijnlijk kiezen voor deze caravan. Het gaat over de Niewiadow 126 ET,  een Poolse caravan die vroeger bekend stond als Predom. Deze caravan mag je niet zwaarder beladen dan 750 kilogram. De Panda mag 800 kilogram trekken, dus gaat net. Het maximum koppel van deze auto zit bij 3.000 toeren per minuut. In de vijfde versnelling komt dat toerental overeen met 90 kilometer per uur. Prima.

Heuvelop

Op een vlakke weg kun je met deze caravan redelijk makkelijk deze snelheid halen. In theorie is dan zelfs de vijfde versnelling bruikbaar. Heuvelop gaat het treingewicht van auto en caravan sterk meespelen (grofweg 2.200 kilogram). Dan moet je (ver) terugschakelen. Bij 5.500 toeren per minuut draait de motor op volle toeren en dat is de max, harder gaat het niet. Bij een wat steile helling zou dat best 60 kilometer per uur kunnen zijn.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Snelheid Fiat Panda en Niewiadow combinatie

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation