ACSI FreeLife

Menu

V&A: Slingerende caravan

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Joop

Vraag van O. Giliam uit Zoetermeer

Ik heb een Knaus Südwind 485. Ik heb deze caravan nieuw gekocht en ben daarna vele jaren met plezier door Europa getrokken, met diverse merken trekauto’s. Nu heb ik al een aantal jaren een Mercedes C 180. De caravan hangt redelijk achter de auto tot een snelheid van 80 kilometer per uur. Mocht ik echter een of meerdere kilometers harder rijden, heb ik de hele weg nodig omdat de caravan dan gaat slingeren.

Het heeft niets met de belading te maken, omdat dit euvel bij mijn andere auto’s nooit voorkwam, zelfs niet als ik weleens tegen de honderd kilometer per uur reed. Bandenspanning en kogeldruk zijn ook in orde. Heeft u enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn?

Antwoord van Joop

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken waarom dit fout gaat. De AKS (kogelkoppeling met slingerdemping, red) kan versleten of niet aanwezig zijn. Er kan zijdelings speling zijn op de trekhaakbevestiging, de trekhaakkogel versleten of er kan iets mis zijn in de achterwielophanging van de trekauto.

Verder kan het inderdaad met een verkeerde belading te maken hebben, een te lage disseldruk, een incorrecte bandenspanning of slechte banden. De caravan-as kan versleten zijn, evenals de schokdempers van auto en caravan. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Een mogelijkheid is ook nog dat toevallig deze trekauto een dweil van een trekker blijkt te zijn. Dat weet ik niet; ik heb deze wagen niet getest. Hoe dan ook: zo rijden is levensgevaarlijk dus er moet een oplossing komen! Mijn advies is om contact op te nemen met Bert Wijnen. Hij heeft een website die onder andere wegligging behandelt (www.caravantrekker.nl). Hopelijk heeft hij een oplossing.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem dan via dit formulier en wellicht lees je het antwoord van onze technisch expert terug in het magazine ACSI FreeLife, of hier op de website.

Praat mee

Praat mee: V&A: Slingerende caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation