ACSI FreeLife

Menu

V&A: Slaan de stoppen door met mijn mover accu?

Albert Kramer uit Steenbergen heeft een vraag over zijn mover accu. “Voor mijn Fendt 495 Bianco Activ ben ik geïnteresseerd in de Power Xtreme Lithium ion mover accu. Ik begrijp dat het maximaal laadvermogen 10 ampère is. Betekent dit dat op een camping met 6 ampère stroom de stoppen doorslaan? Daarnaast heb ik een koelkast RML 8550 met een verbruik van 3,2 kWh/24h.”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

De bedoelde accu heeft een energie-inhoud van slechts 10 Ah. Theoretisch kan de accu dus een uur lang stroom leveren van 10 ampère, ofwel een belasting van 0,120 kW. Daarna is de accu helemaal leeg. Dat betekent dat deze accu als voeding van de mover een gebruiksduur heeft van in het meest gunstige geval 30 minuten. Meestal is hij al (veel) eerder leeg.

Bij moveren op de camping of de oprit is netspanning voorhanden. Dit type accu kan dan in heel korte tijd weer opgeladen worden. De laadstroom via de ingebouwde lader is zeer bescheiden en zal zeker de zekering op de camping niet laten springen.

Voor koelkast accu volledig ongeschikt

Dit type accu is alleen geschikt voor de mover. Voor het voeden van de koelkast op 12 volt is dit type accu volledig ongeschikt. Daarvoor is een zware Lood-zuur accu semi-tractie van minimaal 80 Ah met aparte en geschikte laadapparatuur noodzakelijk.

Netspanning

Zelfs deze accu zal wanneer hij niet steeds bijgeladen wordt, binnen 8 uur hopeloos leeg zijn. Je kan de koelkast onderweg alleen op 12 volt is als de auto en caravan daarvoor uitgerust zijn via de auto-accu en de auto-dynamo. Op de camping kan je voor de koelkast bij het beste netspanning, of desnoods gasvoeding, gebruiken.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Slaan de stoppen door met mijn mover accu?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht