ACSI FreeLife

Menu

V&A: Remmentestbank voor onderhoud caravan?

Voordat je caravan klaar is voor het nieuwe kampeerseizoen is het zaak je huis op wielen uitvoerig na te lopen. Een remmentest op de remmentestbank vormt daarin een belangrijk onderdeel. “Maar is een remmentestbank echt noodzakelijk bij het onderhoud van de caravan of volstaat schoonmaken en afstellen? Daar komt bij dat de caravan de laatste twee jaar hooguit 200 kilometer per jaar met de caravan is gereden in verband met een seizoensplaats.” Tjeerd de Jong wil deze vraag graag voorleggen aan onze technische expert Joop Stam.

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Onderhoudskeuringen en andere keuringen voor caravans zijn in ons land niet verplicht. Het in goede staat houden van de caravan is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Die wordt, indien schade ontstaat door achterstallig onderhoud, daarop aangesproken door de verzekering.

Controle oploopremsysteem

Door een onderhoudsbeurt bij een gecertificeerd bedrijf (Fochwa, Bovag) kun je dit overlaten aan een expert. Bij een onderhoudsbeurt dient de werking van het gehele oploopremsysteem gecontroleerd te worden. Het oploopremsysteem moet gangbaar zijn en de remvertraging (3,8 tot 5 meter per seconde kwadraat) moet gehaald worden

Remschoenen en demontage remsysteem

Deze controle vindt bij voorkeur plaats op een remmentestbank. Voor of na deze test dienen, als onderdeel van het onderhoudsprogramma, de remtrommels gedemonteerd te worden. Dat is niet het enige, de remschoenen moeten op slijtage worden gecontroleerd en de remmen gereinigd.

Zeker als de caravan weinig kilometers maakt is demontage en inspectie/afstelling van het gehele remsysteem absoluut aan te bevelen. De remschoenen zullen waarschijnlijk niet versleten zijn, maar het mechanisme kan vastgeroest zijn.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Remmentestbank voor onderhoud caravan?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht