ACSI FreeLife

Menu

V&A: Pas op met 24 volt aansluitingen

Voor deze ene keer beantwoorden we in de rubriek geen vraag maar geven we een waarschuwing. Ernest Groenewege uit Rhenen wil Joop en jou als lezer graag wijzen op het gegeven dat niet alle caravans bestand zijn tegen 24 volt aansluitingen.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Ernest doet zijn verhaal: “Autopech? Bah en dan nog wel met een caravan achter de auto. Het overkwam ons. De auto werd op de bergingsauto geplaatst en de caravan werd aangehaakt aan datzelfde bergingsvoertuig.

Ledverlichting kapot

De kabel van de caravan werd in het stopcontact van dat voertuig geplaatst zodat de remlichten en verlichting zouden werken. Helaas. Later bleek dat de bergingsauto, een Mercedes-vrachtauto, een 24 volt aansluiting had. Derhalve was de ledverlichting van onze Eriba naar de bliksem. Foutje bedankt.

Oppassen

Opletten dus, wanneer er geen 12 volt-aanduiding bij de aansluiting van de berger staat. NIET aansluiten! Je verlichting gaat er aan. Moderne caravans hebben ledverlichting en als electrotechnicus ben ik niet zeker of die allen bestand zijn tegen 24 volt aansluitingen. Mogelijk een grote kostenpost dus. Wij konden dit zelf herstellen maar dat kan niet altijd.”

Reactie van Joop:

Deze waarschuwing is zeker de moeite waard! Met dank aan de inzender. Overigens is het merkwaardig dat de caravansteker van de caravan in de contactdoos van de bergingsauto paste. Foutje van het bergingsbedrijf!

Vaak is de 24 volt doos anders dan de DIN-aansluiting of Jaeger doos (13-polige stekker) op de personen(trek)auto. Meestal zijn twee dozen aanwezig, waarbij er één speciaal bedoeld is voor 12 volt.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.