ACSI FreeLife

Menu

V&A: Overschrijding maximumgewicht

Meneer Veen uit Harkema heeft een vraag over overschrijding van het maximumgewicht.  “Onze Peugeot Partner mag maximaal 1.100 kg trekken. Onze caravan (Chateau la Car) mag tot maximaal worden beladen. Volgens onze autodealer mag ik ongeveer 10 procent over die 1.100 kg heen zitten. Is dit waar of riskeer ik dan een boete?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Formeel is het niet toegestaan meer te trekken dan op het kentekenbewijs van de auto is toegelaten. Dat zal duidelijk zijn. Of het technisch slecht voor de auto is? Dat hang er vanaf hoeveel veiligheidsmarge de fabrikant ingebouwd heeft bij de bepaling van het maximale trekgewicht. Met name de koppeling kan overbelast worden.

Afgezien daarvan is voor het weggedrag de balans tussen het gewicht van de geladen auto en de geladen caravan van belang. Voor een optimaal veilig weggedrag zou de caravan niet zwaarder moeten zijn dan 75 tot 80 procent van de auto. Ik betwijfel of dat bij deze combinatie te realiseren is.

Wegrijden op een steile helling in de Alpen zou problematisch kunnen zijn met dit overwicht. De kans dat bij controle onderweg een boete krijgt met 10 procent overwicht van de caravan is vrij gering. Bij een ongeval zou de verzekering moeilijk kunnen doen wegens overbelasting van de auto.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Overschrijding maximumgewicht

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation