ACSI FreeLife

Menu

V&A: Opwaardering maximumgewicht caravan

Ed van Zetten uit Alphen aan den Rijn is op zoek naar advies over de opwaardering van het maximumgewicht van zijn caravan. “Mijn caravan (Beyerland Sprinter 420 LB sport 2006) staat op het kenteken 1.200 kg maar op de plaatjes van de caravan staat 1.300 kg en de RDW wil het niet verhogen naar 1.300 kg. Dus als ik weg ga en ik heb 50 kg meer geladen, maak ik dan kans op een bekeuring bij een controle? Mijn auto kan 1.500 kg trekken.”

Auteur
Joop Stam
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Wat op het kentekenbewijs staat is maatgevend, zowel wat betreft de caravan als de trekauto. Bij weging is dat het enige criterium. Voorstelbaar is dat RDW bij zo’n maximoude caravan weigert op te waarderen. Zeker als het plaatje op de as niet meer aanwezig of leesbaar is.

Disseldruk

Ik kan niet inschatten hoe groot de pakkans is en hoe ernstig 50 kg te veel aangerekend wordt. De kans is wel groot dat bij een eventuele controle die 50 kg naar de auto moet verhuizen. Let wel dat bij eventuele controle de disseldruk niet meegerekend mag worden bij de totale massa van de caravan. De disseldruk wordt als lading van de auto gezien in de RDW-benadering.

Asbelasting is maatgevend

De asbelasting (twee maal de wieldruk) is maatgevend, in dit geval dus 1.200 kg. Bij wegen op een weegbrug geeft een weging de totale massa inclusief disseldruk aan.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. JK
  J. Kempers

  Beste Joop,
  Is het mogelijk om de vragensteller eerst te bellen of mailen zodat u een gerichter antwoord kan weergeven in ACSI.

  Reageer
  0
  0
  1. Sander Cox

   Beste meneer Kempers,

   Door het grote aanbod aan vragen die Joop iedere week binnenkrijgt, is het niet te doen om eerst iedereen op de hoogte te stellen en de concepttekst te voorleggen. In ieder geval dank voor het meedenken. Met vriendelijke groet, Sander Cox redactie ACSI FreeLife

   Reageer
   0
   0
 2. Rudy Hellingman

  Ik heb dit in 2006 voor mijn Beijerland Sprinter 390DV uit 1999 gedaan. De gehele procedure heb ik destijds uitgewerkt en naar de KCK gestuurd. Als ik in contact kan komen met de heer van Zetten kan ik het verhaal naar hem (en u) toesturen. Met vr grt, Rudy Hellingman

  Reageer
  0
  0
 3. TV
  Thijs de Vrijer

  In januari 2014 is, na keuring door de RDW, het max.gewicht van mijn Chateau Calista 450 (bj. 2007) opgewaardeerd van 1200 naar 1300 kg. Hiervoor was wel een document van de fabrikant nodig waarop stond dat het originele max.gewicht 1300 kg. is. Ook het plaatje op de as gaf dat gewicht aan. Op het oude kenteken stond 1200 kg, maar ik kreeg een nieuw met vermelding van 1300 kg.

  Reageer
  0
  0
 4. CB
  CHARLOTTE Bergh

  ik denk dat onze Joop even naar hansanders moet , even goed de vraag lezen : de plaatjes zitten erop!

  Reageer
  1
  0
  1. Ik denk dat Joop het wel goed gelezen heeft. Hij stelt alleen dat hij zich voor kan stellen dat RDW weigert op te waarderen en al helemaal als het plaatje op de as zou ontbreken.

   Reageer
   1
   1

Praat mee: V&A: Opwaardering maximumgewicht caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht