ACSI FreeLife

Menu

V&A: Opwaardering maximumgewicht caravan

Ed van Zetten uit Alphen aan den Rijn is op zoek naar advies over de opwaardering van het maximumgewicht van zijn caravan. “Mijn caravan (Beyerland Sprinter 420 LB sport 2006) staat op het kenteken 1.200 kg maar op de plaatjes van de caravan staat 1.300 kg en de RDW wil het niet verhogen naar 1.300 kg. Dus als ik weg ga en ik heb 50 kg meer geladen, maak ik dan kans op een bekeuring bij een controle? Mijn auto kan 1.500 kg trekken.”

Auteur
Joop Stam
Datum
Joop

Antwoord van Joop:

Wat op het kentekenbewijs staat is maatgevend, zowel wat betreft de caravan als de trekauto. Bij weging is dat het enige criterium. Voorstelbaar is dat RDW bij zo’n maximoude caravan weigert op te waarderen. Zeker als het plaatje op de as niet meer aanwezig of leesbaar is.

Disseldruk

Ik kan niet inschatten hoe groot de pakkans is en hoe ernstig 50 kg te veel aangerekend wordt. De kans is wel groot dat bij een eventuele controle die 50 kg naar de auto moet verhuizen. Let wel dat bij eventuele controle de disseldruk niet meegerekend mag worden bij de totale massa van de caravan. De disseldruk wordt als lading van de auto gezien in de RDW-benadering.

Asbelasting is maatgevend

De asbelasting (twee maal de wieldruk) is maatgevend, in dit geval dus 1.200 kg. Bij wegen op een weegbrug geeft een weging de totale massa inclusief disseldruk aan.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.