ACSI FreeLife

Menu

V&A: Opladen mover

Edgar Lakens uit Valkenburg aan de Geul heeft zijn eerste caravan gekocht met daaronder een Enduro semi-automaat mover. Maar wat voor lader heeft hij hiervoor nodig? “De verkoper zegt dat een druppellader van 5 ampère genoeg is, terwijl een collega die elektricien is, zegt dat minder ook goed is.”

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Voor het bijladen van de accu is inderdaad een lader met “druppel” laadmogelijkheid aan te bevelen. Het soort lader en de laadcapaciteit hangt af van de capaciteit (aantal ampère-uur) en het soort accu (semi-tractie of diepontlading-AGM). Een startaccu is trouwens volledig ongeschikt voor de mover voeding.

Laadstroom 10 procent

Laden dient geprogrammeerd te gebeuren. Moderne laders, geschikt voor de te laden accu, kunnen dat. De laadstroom staat in relatie tot het ampèrage van de accu. Voor een accu met 80 ampère-uur moet de lader ten minste 8 ampère kunnen leveren. In de loop van het laadproces zal die laadstroom teruglopen. Laden met een te lage laadstroom kan leiden tot beschadiging van de accu.

Is de accu van het type Li-ion of LFP, dan dient een speciaal voor deze accu geschikte lader (BMS) gebruikt te worden. Accu’s moeten bij voorkeur helemaal opgeladen zijn. Na de vakantie moet je de accu van de mover in ieder geval volledig opladen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. JP
  Johan Pasmans

  In de laatste zin over de accu lader staat een fout de accu moet je vooledig opladen en niet de mover

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Opladen mover

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation